Ευρωψήφισμα για τα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών

Ευρωψήφισμα για τα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών

Υπέρ τάχθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ. Στ. Κυμπουρόπουλος, ενώ απέφυγαν να το στηρίξουν Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Μαν. Κεφαλογιάννης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δύο ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέφυγαν να στηρίξουν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχθές για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και την αναγνώρισή τους ανά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγκεκριμένα, η Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου συμπεριλήφθηκε στις 123 αποχές, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμμετείχε καν στην ψηφοφορία. Ο εισηγητής της Ν.Δ. –υπέρ της ψήφισής του– ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ενας Ελληνας ευρωβουλευτής –ο Εμμανουήλ Φράγκος της Ελληνικής Λύσης– καταψήφισε, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν. Η γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το ψήφισμα ήταν υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση. Συνολικά 99 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επέλεξαν την αποχή, 53 τάχθηκαν υπέρ και 20 καταψήφισαν.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε προχθές με 387 ψήφους υπέρ και 161 κατά, καταδικάζει τον μη σεβασμό των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών (διαμονή, επιδόματα) όταν μετακομίζουν από ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. σε ένα άλλο. Οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται –ισότιμα με τα αντίστοιχα σύμφωνα μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών– σε όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αναφέρει το ψήφισμα. Η πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου έρχεται στον απόηχο της μη συμμόρφωσης ορισμένων κρατών – μελών με σχετικές ετυμηγορίες του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία) δεν έχουν θεσμοθετήσει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Το Δικαστήριο της Ε.Ε., με ετυμηγορία του το 2018 για υπόθεση ζευγαριού που μετακόμισε στη Ρουμανία, υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη να σέβονται κατ’ ελάχιστον τα δικαιώματα διαμονής ζευγαριών που έχουν παντρευτεί σε άλλη χώρα της Ενωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πολιτική της Ρουμανίας στο ζήτημα αυτό δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τις επιταγές του Δικαστηρίου.

Το προχθεσινό ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα σέβονται τη νομική συνέχεια όσον αφορά τους οικογενειακούς δεσμούς των μελών των οικογενειών ουράνιου τόξου που μετακομίζουν στην επικράτειά τους από ένα άλλο κράτος – μέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή