Η νεολαία στο επίκεντρο και από ΣΥΡΙΖΑ

Η νεολαία στο επίκεντρο και από ΣΥΡΙΖΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και των τάσεων ενόψει της ΔΕΘ έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κλίμα ετοιμότητας καθώς και συσπείρωσης απέναντι στην κυβέρνηση και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η χθεσινή συζήτηση στο κορυφαίο όργανο ξεκίνησε και τελείωσε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία εκτίμησε πως το Μαξίμου έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και ότι η φθορά είναι πλέον χωρίς επιστροφή.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στους συνεργάτες του πως ο στόχος του κόμματος είναι το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη να παρουσιαστεί μια στιβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.

Εχει ήδη αρχίσει να γράφεται η ομιλία που θα αναγνώσει ο τέως πρωθυπουργός στο Βελλίδειο Ιδρυμα και είναι σαφές πως η νεολαία θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής. Αιχμή του δόρατος αναμένεται να είναι η πρόταση για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, επιχειρώντας παράλληλα την αποδόμηση των μέτρων της Ν.Δ. Επίσης ψηλά είναι η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της εναπομένουσας οφειλής σε 120 δόσεις για φυσικά πρόσωπα – επιχειρήσεις.

Στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο αναφορά έγινε από ορισμένα στελέχη και στην «προεκλογικού χαρακτήρα» ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μπορεί αρκετοί να εκτίμησαν πως δεν θα κάνει πράξη τις πρόωρες κάλπες, ωστόσο το γεγονός ότι έβαλε το δίλημμα θέτει το κόμμα σε εγρήγορση. Ο Αλέξης Τσίπρας και στο Βελλίδειο αλλά και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής θα δώσει τις δικές του απαντήσεις, επικεντρώνοντας στη λύση της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε η άποψη πως ο τρόπος που αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ελάσσονα αντιπολίτευση ήταν προσβλητικός και ότι αυτό είναι ένα ακόμα σημείο στο οποίο μπορεί να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές τόνιζαν ότι οι διαρροές του Μαξίμου για νέες παροχές, μόλις τρεις μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, «επιβεβαιώνουν ότι αποκαλύφθηκε η απάτη του κ. Μητσοτάκη με το δήθεν πακέτο ελαφρύνσεων, που δεν ήταν παρά επανάληψη μέτρων που είναι σε ισχύ και νέα μέτρα υπέρ των οικονομικά ισχυροτέρων».

Οι διαβουλεύσεις και στις τάσεις είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα. Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι μερικά από τα στελέχη των «Προεδρικών» που έχουν ήδη βρεθεί αρκετές φορές προκειμένου να διαμορφώσουν μια πλατφόρμα θέσεων βοηθητική ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως και το συντονιστικό της «Ομπρέλας» συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Λάμπρου και άλλα στελέχη συζήτησαν διαδικτυακά όλες τις εξελίξεις.

Μεμονωμένες συνεδριάσεις πραγματοποιούν και οι «53+». Εκφράζουν προβληματισμό για τις διαδικτυακές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο Ανδρέας Ξανθός μετά τις παρεμβάσεις που έκανε για τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη. Μέλος της κίνησης εξηγούσε στην «Κ» πως αυτές οι πρακτικές είναι –πέρα από καταδικαστέες– κατευθυνόμενες, συμπληρώνοντας πως «ένα αυτονόητο θέμα, όπως το εμβόλιο, γίνεται ζήτημα και αναγκάζεται ο Αλέξης Τσίπρας να το προβάλει στη συνέντευξη που παραχώρησε προκειμένου να το κλείσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή