ΚΙΝΑΛ: Mε «αντιδεξιό» πρόσημο στη ΔΕΘ

ΚΙΝΑΛ: Mε «αντιδεξιό» πρόσημο στη ΔΕΘ

Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί σε ειδικά ακροατήρια, όπως οι νέοι και οι μικρομεσαίοι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάδειξη του «αντιδεξιού» προσήμου, «δίχτυα» προς τις γκρίζες ζώνες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στόχευση σε συγκριμένα ακροατήρια, όπως οι νέοι και οι μικρομεσαίοι, περιελάμβανε η χθεσινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, όπου ανέπτυξε βασικές πτυχές της Νέας Αλλαγής, σχεδίου διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά άσκησε εκ νέου δριμύτατη κριτική κατά του πρωθυπουργού, για τον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «δεν έχει κατανοήσει ότι η κοινωνία ήδη του γυρίζει την πλάτη». Εκανε δε λόγο –σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από το ίδιο βήμα λίγες ημέρες πριν– για «μέτρα προεκλογικού τύπου με ημερομηνία λήξης», ενώ έθεσε στο ίδιο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, ακολούθησε «αντίστοιχες πολιτικές με δήθεν ταξικούς, αλλά στην ουσία πελατειακούς όρους». Η ταύτιση αυτή, αλλά και οι αναφορές της σε «άγονο διχασμό» κινήθηκαν στην κατεύθυνση της πάγιας απόπειρας της Χαρ. Τρικούπη να διεισδύσει στο έδαφος που εκτιμά ότι υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Φυσικά, η πλάστιγγα των πυρών, όπως αναμενόταν, έγειρε συντριπτικά προς τα δεξιά, με την κ. Γεννηματά να χρησιμοποιεί οξύτατη ρητορική και σαφές ιδεολογικό πρόσημο, κάνοντας λόγο για «επιτελικό κράτος της Δεξιάς» και για «κυβέρνηση που στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους».

Οι ιδεολογικές της αναφορές, παράλληλα, επεκτάθηκαν και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, εντός των οποίων το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να οχυρώσει τον ρόλο του έναντι της «διείσδυσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό πλαίσιο μίλησε για νίκη του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία, που «μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ε.Ε.», ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία κατά των ανατιμήσεων στο ρεύμα, αντιπαρατάσσοντας τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως μέτρα που, όπως είπε, είναι αβέβαιο αν θα φτάσουν «στη μέση ελληνική οικογένεια και επιχείρηση».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε στον πυρήνα του σχεδίου διακυβέρνησης της παράταξης τους οκτώ βασικούς άξονες του «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου». Οσα είπε η κ. Γεννηματά ανέδειξαν την πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη να έχει θέση πρωταγωνιστή στην «πράσινη ατζέντα», «ακουμπώντας» σε όλους τους επιμέρους τομείς, από τις δημόσιες επενδύσεις και την παιδεία έως τη φορολογία. Για τα εργασιακά, δε, έκανε λόγο για κατάργηση του «απαράδεκτου και υπερσυντηρητικού πλαισίου της κυβέρνησης».

Επιπλέον, παρουσίασε ειδική δέσμη μέτρων για τους νέους, με φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις και για νέους επαγγελματίες έως 30 ετών, καθώς και επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών, ιδίως στα αστικά κέντρα, απορρίπτοντας ως «κοροϊδία» τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά, τέλος, δεν έκανε κάποια ευθεία αναφορά στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αν και, επί της ουσίας, τα όσα παρουσίασε αποτελούν και το πλαίσιο υπό το οποίο διεκδικεί την επανεκλογή της. Αρκετές πάντως ήταν οι αναφορές της στο ΠΑΣΟΚ, «τη δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πατώντας πάνω στο πάγιο αφήγημα της… ισορροπίας μεταξύ των δύο φορέων. Πάντως, η επιστροφή της από τη Θεσσαλονίκη βάζει πλέον σε τελική τροχιά τις διαδικασίες προς την κάλπη, με επόμενο σταθμό την Κεντρική Επιτροπή, το επόμενο ή μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή