EUMED 9: Μεσόγειος και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι

EUMED 9: Μεσόγειος και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι

Ο Πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED 9.

⇒ Διαβάστε ακόμη: EUMED9: Κρίσιμη σύνοδος στην Αθήνα για το κλίμα με τη συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν

Οι δύο ηγέτες, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Μακρόν, Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα

Δύο διαφορετικά κείμενα, αφενός η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και αφετέρου η πολιτική Διακήρυξη της Med9, αναμένεται να υιοθετηθούν από τους «9» των νοτίων χωρών της Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Αθήνας. Η διακήρυξη που θα αφορά την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της ιδιαίτερα στον μεσογειακό Νότο είναι μια πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές και να εμπλουτίσει την ατζέντα της EUMED.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και στον στόχο περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και στη δέσμευση των ηγετών για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διακήρυξη θα υπογραφεί στην Αθήνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τον ρόλο που θέλει να παίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή