Ελληνοτουρκικά: Διπλό διάβημα Ελλάδας προς Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Διπλό διάβημα Ελλάδας προς Αγκυρα

Για παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» και αλιεία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο διαβήματα τα οποία έχουν ως κύριο στόχο να καταγραφεί και με επίσημο τρόπο η διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 24ωρα οι αντιδράσεις σε μια σειρά από τουρκικές πολύμηνες κινήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατ’ αρχάς επιδόθηκε το διάβημα στην Αγκυρα για την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο έχει αναλάβει να εξετάσει την πιθανή πορεία του αγωγού East Med και είναι ναυλωμένο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Ουσιαστικά το «Nautical Geo» επιχειρεί να προχωρήσει την αποστολή του εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, ωστόσο δεν την υλοποιεί λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά, διά των οποίων τονίζεται ότι η περιοχή έξι ναυτικά μίλια ανατολικά και νότια της Κρήτης αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα. Χθες, η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού «Γκεμλίκ» εντοπίστηκε να πλέει σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από την Ανατολική Κρήτη. Στην περιοχή παρέμεναν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, που παρακολουθούν την κινητικότητα των τελευταίων ημερών περί το «Nautical Geo».  

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και για ένα δεύτερο διάβημα, αυτήν τη φορά με αιτία την παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας «τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά». Εκανε λόγο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά». Το διάβημα για τα τουρκικά αλιευτικά αφορά μια σειρά από εμφανιζόμενες ως διελεύσεις πλοίων, τα οποία αρκετές φορές έφθασαν να πιάνουν στα ανοιχτά των Κυθήρων, της Νότιας Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται για αρκετούς μήνες και κατά την ερμηνεία όλων όσοι αντιλαμβάνονται την τουρκική τακτική αποτελεί ένα επιχείρημα για τη δυνατότητα πλου σκαφών που επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες σε μια θάλασσα (Αιγαίο) που δεν έχει ΑΟΖ, ως εκ τούτου δεν υφίστανται κατοχυρωμένα δικαιώματα αλιείας. Από το υπουργείο Εξωτερικών εκπέμπεται σήμα αποφασιστικότητας προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ελληνικά δικαιώματα και να μη χρησιμοποιηθεί η συνήθως παρασκηνιακή διπλωματική σιωπή ως πρόσχημα για τη δημιουργία τετελεσμένων. Σημειώνεται ότι χθες, έπειτα από αρκετό καιρό, καταγράφηκαν και επτά εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά.

Στις ΗΠΑ

Ο κ. Δένδιας είναι ήδη στη Νέα Υόρκη για την 76η Γ.Σ. του ΟΗΕ, ενώ αύριο μεταβαίνει εκεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου αναμένεται να έχει αρκετά εντατικό πρόγραμμα. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα ραντεβού ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι –παρά το γεγονός ότι έως τώρα τα προγράμματα των δύο ηγετών είναι δομημένα χωρίς να περιλαμβάνουν μεταξύ τους συνάντηση– αν από την τουρκική πλευρά υπάρξει τέτοιο αίτημα, η Αθήνα θα το εξετάσει θετικά. «Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρις ώρας δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή