Το στοίχημα της εξωστρέφειας – Παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο

Το στοίχημα της εξωστρέφειας – Παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο

Το νέο Εθνικό Σχέδιο παρουσιάζεται σήμερα, παρόντος του κ. Μητσοτάκη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει χαιρετισμό, δείχνοντας τη βαρύτητα που δίνει στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που εδράζεται στην οικονομική εξωστρέφεια και συνεργασία με χώρες του εξωτερικού, εξ ου και το θέμα χειρίζεται το ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης. Ηδη από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει αλλάξει η δομή του Οργανισμού του υπουργείου μέσω της ενοποίησης των δομών της οικονομικής διπλωματίας, της αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης της στελέχωσης των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της μεγαλύτερης αξιοποίησης της Enterprise Greece καθώς και των δομικών αλλαγών που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Στόχος της μεταρρύθμισης είναι ο ανασχεδιασμός της οικονομικής διπλωματίας και η πιο αποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων.  

Τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εκστρατεία υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα βασιστεί στο εξής τρίπτυχο: πρώτον, ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δεύτερον, ανάδειξη των δομών εξωστρέφειας και, τρίτον, ενδυνάμωση των πολυμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές λένε πως η Ελλάδα θα στρέψει το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της προς τρεις διαφορετικές γεωγραφικές πλευρές: την άμεση γειτονιά της, δηλαδή τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα, με ένα εκτενές σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης σχεδιάζεται να συνδεθούν όλες οι υπηρεσίες εξωστρέφειας με σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομική εξωστρέφεια στοχεύει στην ενδυνάμωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα θα ακολουθούν έναν προσυμφωνημένο κορμό δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα στοχευμένο πλάνο τόσο για την προώθηση των εξαγωγών όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων για όλες τις χώρες και τους κλάδους προτεραιότητας και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση. Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται και οι αγορές-στόχοι, οι δράσεις και οι κλάδοι που έχει θέσει σε προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση, που συνολικά για φέτος ξεπερνούν τις 450. Επισημαίνεται ότι ο χαρακτήρας του Σχεδίου είναι δυναμικός, που σημαίνει ότι μπορούν να προστίθενται περισσότερες διαρκώς.

Τελικός στόχος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», είναι η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω θυγατρικών, συμμετοχών, μεικτών επιχειρήσεων αλλά και κάθε λογής επιχειρηματικών σχημάτων στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της έκτασης που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην όλη διαδικασία είναι ότι στη σημερινή εκδήλωση θα είναι προσκεκλημένοι οι πρέσβεις όλων των χωρών στην Αθήνα, οι υπουργοί των συναρμόδιων παραγωγικών υπουργείων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, οι εκπρόσωποι των κεντρικών ενώσεων και παραγωγικών φορέων, ενώ την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν, λόγω των υγειονομικών περιορισμών, μέσω Διαδικτύου οι οικονομικοί και εμπορικοί σύμβουλοι από τις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο και οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών επιμελητηρίων από ολόκληρη την επικράτεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή