«Η φιλία Τουρκίας και Ελλάδας είναι μια αναγκαία οδός»

«Η φιλία Τουρκίας και Ελλάδας είναι μια αναγκαία οδός»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η κατ’ ιδίαν συνάντηση του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στο γραφείο του πρώτου, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. «Η πόρτα του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πόλεις άνοιξε περισσότερο με τη σημερινή συνάντηση», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Η φιλία Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι απλώς μία από τις πολλές επιλογές, είναι μια αναγκαία οδός, είναι μια αναγκαία λύση, την οποία πρέπει να την περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε τον δρόμο αυτό μαζί».

Οι δύο άνδρες επέμειναν στην ανάγκη συνεργασίας και περαιτέρω εμβάθυνσης της επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας – Κωνσταντινούπολης, καθώς «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, αλλά μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό μας μέλλον», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Η σχέση Αθήνας – Κωνσταντινούπολης, δύο πόλεων οι οποίες είναι δεμένες από την ιστορική μοίρα, μπορούν να χτίσουν μια γέφυρα «με βαθύ αίσθημα ευθύνης και βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας», που θα οδηγήσει «στην αντίληψη ότι η ειρήνη και η συνεργασία των δύο κρατών μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κοινή μας μοίρα, αλλά ότι αυτός είναι ο οδηγός μας, αυτή είναι η αντίληψη με την οποία οδηγούμαστε στη συνεργασία μας», σημείωσε ο κ. Ιμάμογλου.  

Συνεργασία

Η επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών αποτελεί άλλωστε πρωτεύον ζήτημα και για τους δύο δημάρχους και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει βασικό θέμα συνεργασίας. «Εχουμε πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, μπορούμε να σκεφθούμε μαζί τις λύσεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. […] Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί και θα πρέπει να καθόμαστε μαζί σε τραπέζια, όπου δεν θα απουσιάζει ποτέ ο ένας από τους δύο, όταν το θέμα μας αφορά. Εμείς έχουμε τη βαριά ευθύνη, αλλά και την πολύ σοβαρή ευθύνη να κινηθούμε με τρόπο που να μας οδηγεί προς την ειρήνη, προς τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. 

Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα σύμβολα των δύο πόλεων και έθεσε το θέμα της επαναφοράς της Αγίας Σοφίας στο προηγούμενο καθεστώς της: «Η Ακρόπολη, που δεσπόζει στην Αθήνα, συμβολίζει τη Δημοκρατία και όλα τα οικουμενικά επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στο όνομά της ανά τους αιώνες. Την ελευθερία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αγιά Σοφιά, που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη, συμβολίζει τον διάλογο των θρησκειών και τη συμβίωση των πολιτισμών. Γι’ αυτό και ελπίζω σύντομα η Αγία Σοφία να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της, το οποίο ήταν αντάξιο της ιστορίας της Πόλης». Οι δύο δήμαρχοι έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή