Σκηνικό έντασης από Άγκυρα – Στο τραπέζι της Ε.Ε. οι τουρκικές παρενοχλήσεις

Σκηνικό έντασης από Άγκυρα – Στο τραπέζι της Ε.Ε. οι τουρκικές παρενοχλήσεις

Ενημέρωση των χωρών Ε.Ε. από Δένδια για την παρενόχληση του «Nautical Geo»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από τουρκικά πολεμικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών έφθασε μέσω του Νίκου Δένδια και στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας «ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης». Οπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, «η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα “κανονικότητας” που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα». 

Κατά την πρώτη ημέρα συμμετοχής του στην 76η Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ομολόγους του χωρών με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει τακτικές επαφές. Ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Μαλδιβών και πρόεδρο της 76ης Γ.Σ. του ΟΗΕ, Αμπντουλά Σαχίντ, στηλίτευσε τα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» (ενός τουρκικού κτιρίου) απέναντι από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι η Αγκυρα «κόπτεται» για την εικόνα της στον ΟΗΕ αλλά «συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ εκτοξεύοντας απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, εφόσον εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων».

Νέα παρενόχληση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές και χθες τουρκικά πολεμικά προέβησαν σε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing) προς το πλήρωμα του «Nautical Geo». Στα μηνύματα των Τούρκων περί δραστηριοποίησης σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, το πλήρωμα του «Nautical Geo» υπενθύμιζε ότι έχει λάβει άδεια από τις Αρχές της Ελλάδας. Από χθες επέστρεψε στην περιοχή και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), έπειτα από μιάμιση μέρα διαχείρισης της επιτόπιας κατάστασης από το Λιμενικό Σώμα. Χθες, το «Nautical Geo» έπλεε περί τα 8 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης, συνεχίζοντας, παρά τις διαρκείς ενοχλήσεις, τις δραστηριότητες του πλοίου που περιλαμβάνουν την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη χάραξη πιθανής μελλοντικής πορείας του αγωγού «East Med».

Πέρα από τη διπλωματική δια-χείριση της Αγκυρας για τις κινήσεις του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες ημέρες είχε προηγηθεί έντονη φημολογία για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ταξιδεύει πέρα από τον Ατλαντικό σήμερα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία ανάμεσα στα επιτελεία του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως εκ τούτου δεν υπάρχει έδαφος για συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή