Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. μετά την παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ

Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. μετά την παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πρόθεση ψήφου, καθώς και του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα ως προς το ποιος εκ των δύο είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης αυτής έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι συγκριτικώς με την προηγούμενη έχουν μεσολαβήσει οι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες φάνηκε να έκαμψαν την κυβερνητική εικόνα, ενώ πρόσφατη ήταν και η παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανησυχητικά ενδιαφέρουσες, λόγω της συγκυρίας και των προειδοποιήσεων των ειδικών, είναι οι απαντήσεις των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο για το εάν προτίθενται να το πράξουν ή όχι στο προσεχές μέλλον, όσο και για τους λόγους που επικαλούνται οι ανυποχώρητοι αντιεμβολιαστές.

Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. μετά την παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ-1
Caption

Ως προς την πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 36,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε απόσταση 11,5 μονάδων και να συγκεντρώνει την προτίμηση του 25% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 40% των ερωτηθέντων επιλέγει τον κ. Μητσοτάκη, το 26% τον κ. Τσίπρα, ενώ το 30% δηλώνει «κανένας από τους δύο». Στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, τον σημερινό πρωθυπουργό είχε επιλέξει το 42%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το 24% των ερωτηθέντων.

Συγκριτικό πλεονέκτημα εμφανίζεται να έχει ο κ. Μητσοτάκης έναντι του κυριότερου πολιτικού του αντιπάλου και ως προς την απήχηση που έχει στον μεσαίο χώρο, ο οποίος αποτέλεσε ατύπως για αμφοτέρους κύριο πεδίο αναφοράς, μιλώντας στη ΔΕΘ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Σίγουρα ή μάλλον θετικά είδαν τον πρωθυπουργό οι κεντροαριστεροί, κεντρώοι και κεντροδεξιοί σε ποσοστό 51%, έναντι του 31% που αντιστοίχως αξιολόγησε τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίγουρα ή μάλλον αρνητική γνώμη δήλωσε ότι σχημάτισε για τον κ. Μητσοτάκη το 42% των ερωτηθέντων, με το αντίστοιχο για τον κ. Τσίπρα να φθάνει στο 55% του δείγματος. Στα αξιοπρόσεκτα είναι επίσης και πως ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, ανάλογα υψηλό (53%) είναι το ποσοστό εκείνων –από τους μη εμβολιασμένους– που δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να μην κάνουν «ποτέ» το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ποσοστό αυξημένο και 13 μονάδες, συγκριτικά εκείνου που είχε καταγραφεί στην έρευνα του περασμένου Ιουλίου. Αποθαρρυντικά είναι, αντιστοίχως συγκρινόμενα, τα ποσοστά εκείνων που ενώ δεν έχουν κάνει κάποια δόση εμβολίου έως τώρα, αναφέρουν ότι προτίθενται να εμβολιαστούν «το συντομότερο δυνατόν» (9% τώρα έναντι 16% του Ιουλίου), ή «μετά από 2-3 μήνες» (13% έναντι 16%). «Αρκετά αργότερα» και από το επόμενο τρίμηνο προσδιορίζουν τον χρόνο εμβολιασμού τους 23% των ερωτηθέντων (τον Ιούλιο ήταν 24%).

Η «ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων» εμφανίζεται με ποσοστό 40%, ως η κυριότερη αιτία που οι αρνητές δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Ακολουθούν η απάντηση «Από αντίδραση στην πίεση» (19%), ο ισχυρισμός ότι «τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά» (16%), η επίκληση «θρησκευτικών λόγων» (11%), ενώ υπήρξαν και απαντήσεις όπως ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τον κορωνοϊό. Μόλις το 5% των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως δεν θα εμβολιαστούν, επικαλείται «θέμα υγείας».

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.018 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, κατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή