ΚΙΝΑΛ: Aτυπο ντιμπέιτ για την ηγεσία – Τι είπαν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης

ΚΙΝΑΛ: Aτυπο ντιμπέιτ για την ηγεσία – Τι είπαν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ των τριών εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε χθεσινή εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών», στην οποία συμμετείχαν οι κ. Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Καστανίδης. Το «παρών» δεν έδωσε η κ. Γεννηματά, καθώς, όπως τόνιζαν συνεργάτες της, ο ρόλος της ως προέδρου επιτάσσει να μην εμπλακεί σε διαδικασίες με προεκλογικό άρωμα πριν από την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων στην κεντρική επιτροπή.

Ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στα εσωκομματικά, χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ ένα «πολύ κλειστό κόμμα», το οποίο πρέπει να αποκτήσει άνεση απέναντι στη διαφορετικότητα και να αρθρώσει τα όργανά του με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει δημοκρατία στον εαυτό του. «Είναι κάτι που δεν το έχει κάνει», πρόσθεσε, σε μια έμμεση αιχμή για τη λειτουργία της παράταξης.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός, διαχώρισε –ιδιαίτερα εμφατικά– τη θέση του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την προοδευτική και σοσιαλδημοκρατική  ταυτότητα, ευθυγραμμίζοντας μάλιστα «ορισμένες πτυχές», όπως είπε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις διακυβερνήσεις Μπολσονάρο και Τραμπ.  

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να μετατραπεί στο «πρώτο μαζικό, θεσμικό κόμμα» στη χώρα, κάνοντας μεταξύ άλλων και λόγο για «συγκεντρωτισμό» στο εσωτερικό του. Ανέδειξε, δε, τις παραγόμενες προγραμματικές θέσεις μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες ως το «όπλο» της παράταξης «για οποιαδήποτε συναίνεση στο μέλλον μέσα από προγραμματικές συμφωνίες».

Αναφερόμενος, με τη σειρά του, στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2015 ως το πλέον «ακραίο παράδειγμα των ορίων σεβασμού των θεσμών», ενώ έθεσε και τη Ν.Δ. στο κάδρο των ευθυνών για απουσία «ουσιαστικής συλλογικής αντιμετώπισης» στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει ένα «βαθιά συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης».

Λαμβάνοντας τελευταίος τον λόγο, ο Χάρης Καστανίδης κινήθηκε σαφώς πιο «αριστερόστροφα». Παρατήρησε ότι έγινε από τους προηγούμενους ομιλητές κριτική υψηλών τόνων προς τα αριστερά και όχι «προς την παρούσα συντηρητική κυβέρνηση», για την οποία υπογράμμισε αιχμηρά πως προβαίνει σε ενέργειες που «δεν τόλμησε ποτέ καμία ηγεσία της Δεξιάς». Ανέδειξε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, τόσο στο σύνολο της κοινωνίας όσο και εσωκομματικά, φέρνοντας το παράδειγμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών πριν από την απόφαση για συνεργασία με τον συνασπισμό CDU/CSU στις προηγούμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, δεν έλειψαν οι αιχμές προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό και όχι να απειλούμε με διαγραφές», αναφερόμενος στην κρίση που ακολούθησε τη διαφοροποίηση του ίδιου και του Γ. Παπανδρέου από την κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το καλοκαίρι του 2020.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή