Η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία ανατολικά της Κρήτης

Η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία ανατολικά της Κρήτης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ώρα που η Αγκυρα απάντησε με αντι-NAVTEX στην ελληνική ναυτική οδηγία, υποστηρίζοντας πως η περιοχή ανατολικά της Κρήτης είναι «τουρκική υφαλοκρηπίδα», o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του μίλησε με σκληρό ύφος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν και απείλησε με αγορά μαχητικών από άλλη χώρα αντί των F-35.

Tην Τετάρτη, ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε νέα NAVTEX για συνέχιση των ερευνών του «Nautical Geo» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης, που θα ολοκληρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου. Η Αγκυρα, το βράδυ της Τετάρτης, με δική της NAVTEX επανέλαβε τη θέση πως «μέρος της περιοχής που δεσμεύθηκε ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες εντός της περιοχής τουρκικής αρμοδιότητας πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές». Στόχος της Αγκυρας είναι να αμφισβητήσει τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Aιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, εμφανώς ενοχλημένος από το αποτέλεσμα των επαφών με την ηγεσία των ΗΠΑ, άφησε αιχμές κατά του Τζο Μπάιντεν και απείλησε με μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Μόσχα. «Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τoυρκοαμερικανικές σχέσεις. Aγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στη συνομιλία του με τους Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από τη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού ανέφερε πως «η πορεία μας με τις ΗΠΑ δεν έχει καλούς οιωνούς», συνέχισε λέγοντας: «Μπορώ να πω πως το σημείο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δυστυχώς δεν είναι καλό. Εγώ συνεργάστηκα με τον γιο Μπους, με τον κ. Ομπάμα, με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν». O κ. Ερντογάν απείλησε πως σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν παραλάβει τα F-35, τότε η χώρα του θα αγοράσει μαχητικά από αλλού.

Εντύπωση προκάλεσαν τα θετικά σχόλια του κ. Ερντογάν για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Εχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Xωρίς τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Ρωσίας – Toυρκίας και θα μπούμε σε μια διαφορετική και πιο ισχυρή εποχή στις σχέσεις Ρωσίας – Tουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή