Τ. Θεοδωρικάκος: 83 πορείες τον Σεπτέμβριο στην Αττική, στις 16 έκλεισε ο δρόμος – Ο νόμος για τις συγκεντρώσεις θα τηρηθεί

Τ. Θεοδωρικάκος: 83 πορείες τον Σεπτέμβριο στην Αττική, στις 16 έκλεισε ο δρόμος – Ο νόμος για τις συγκεντρώσεις θα τηρηθεί

Σε 83 ανέρχονται οι πορείες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αττική τον Σεπτέμβριο, από τις οποίες στις 16 έκλεισε ο δρόμος, βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 83 ανέρχονται οι πορείες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αττική τον Σεπτέμβριο, από τις οποίες στις 16 έκλεισε ο δρόμος, βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να νιώθουν και να είναι οι πολίτες ασφαλείς. Επανέλαβε, δε, ότι θα διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων και για το θέμα των πορειών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Θυμάμαι ότι μου έγινε κριτική από ορισμένους συμπολίτες τις πρώτες ημέρες γιατί επέμεινα πάρα πολύ στο να εφαρμοστεί το μέτρο με το οποίο δεν μπορεί 100 , 200 και 300 άνθρωποι να κλείνουν τους δρόμους με πορείες και συγκεντρώσεις, είτε στην Αθήνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη» υπενθύμισε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα, αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να κάνουν συγκεντρώσεις, να κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να στρέφεται σε βάρος της τάξης και της ασφάλειας όλων των υπολοίπων συμπολιτών οι οποίοι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται από τέτοιες καταστάσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και τα πιο πρόσφατα στοιχεία: Τον Σεπτέμβριο στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί 83 πορείες, από τις οποίες μόνο στις 16 έκλεισε ο δρόμος, γιατί μόνο οι 16 είχαν την προϋπόθεση που λέει ο νόμος ότι μπορούν να κλείσουν τον δρόμο, όπως είπε. «Ήταν χιλιάδες, ήταν πολύς κόσμος και έπρεπε να κλείσει ο δρόμος γιατί και η ασφάλεια αυτό απαιτούσε», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Όταν είναι πολύ πολύ λιγότεροι, τότε θα πρέπει να διαδηλώνουν σε μία λωρίδα του δρόμου ή επάνω στο πεζοδρόμιο και αυτό το μετρό θα τηρηθεί απαρεγκλίτως, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και αυτό λέει η δημοκρατική νομιμότητα» διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τ. Θεοδωρικάκος: 83 πορείες τον Σεπτέμβριο στην Αττική, στις 16 έκλεισε ο δρόμος – Ο νόμος για τις συγκεντρώσεις θα τηρηθεί-1
Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/ mopocp.gov.gr

Για τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές των εμβολίων

Αναφερόμενος στις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές των εμβολίων, σημείωσε ότι «ήταν αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να σύρει σε άσκοπες περιπέτειες εκπαιδευτικούς, δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι τηρούν με υπευθυνότητα και πειθαρχία όλες τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και διασφαλίζουν την κανονική και εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων».

«Δεν μπορεί νόμιμοι πολίτες, υπεύθυνοι πολίτες, υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κάνουν αυτό που πρέπει, αυτό που είναι σωστό και νόμιμο, αυτό που οφείλουμε όλοι απέναντι στα παιδιά μας, στους εαυτούς μας, στην χώρα μας και στο μέλλον, να εφαρμόζουμε τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορεί αυτοί οι πολίτες να πέφτουν θύματα της παράνοιας ορισμένων που τους κάνουν μηνύσεις» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Έγινε παρέμβαση με δική μου εντολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε οι αστυνομικοί σε καμία περίπτωση να μην πηγαίνουν τους εκπαιδευτικούς στα Αστυνομικά Τμήματα. Χθες υπήρξε και η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οπότε θεωρώ ότι όλο αυτό το θέμα έχει διασφαλιστεί».

«Βάζουμε τέλος σε αυτή την ιστορία και είναι ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς όλους η ελληνική κοινωνία με ενότητα και αλληλεγγύη θα προχωρήσει μπροστά θα αντιμετωπίσει την πανδημία και οι πολίτες οι οποίοι φέρονται με υπευθυνότητα και πειθαρχούν στην νομιμότητα προφανέστατα είναι παραδείγματα και δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλω να απευθύνω μια πρόσκληση ψυχραιμίας και λογικής προς όλους. Μπορούμε να δούμε την επόμενη περίοδο και το χειμώνα που έρχεται με αισιοδοξία εάν συνεχίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη να τηρούμε τα μέτρα. Πιστεύω ότι αυτό το χρόνο, με τη συντονισμένη δράση μας και με τους εμβολιασμούς θα απαλλαγούμε οριστικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Και θα μπούμε πλήρως σε μία κανονική ζωή».

Για την ίδρυση Γραφείων Ενδοοικογενειακής βίας

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το διάστημα της πανδημίας αυξήθηκαν πάρα πολύ τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να σταθούμε αντιμέτωποι απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που δυστυχώς καταντά μία σύγχρονη μάστιγα. Στον τομέα αυτό η Ελληνική Αστυνομία επιδιώκει να αναπτύξει μία πολύ στενή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες».

«Το μυστικό για να μπορέσουμε να αντιπαρέλθουμε σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε γνώση το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και να μπορούμε να αξιολογήσουμε τα πιο σοβαρά περιστατικά στα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται η Ελληνική Αστυνομία. Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Την προσεχή Δευτέρα θα έχω συνάντηση εργασίας με την Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων» πρόσθεσε.

Για την ψηφιοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και την μετακίνηση αστυνομικών στις γειτονιές

«Για να μην έρθουμε ύστερα από άλλα δύο χρόνια και συζητάμε για την υποστελέχωση στα αστυνομικά τμήματα και την απουσία των αστυνομικών από τις γειτονιές, η πρώτη επιλογή που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε την εκτεταμένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας» ανέφερε επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος. «Θα είμαι σε θέση τις επόμενες τρεις το πολύ ημέρες θα ανακοινώσω από κοινού με τον συνάδελφό μου υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Πιερρακάκη ποιές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ψηφιοποιηθούν και επομένως οι πολίτες δεν θα πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα για αυτές» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, από την 1 Ιανουαρίου του 2022 τα αστυνομικά τμήματα δεν θα δίνουν γνήσια υπογραφής και άλλες τέτοιου είδους υπηρεσίες δια ζώσης. «Βάζουμε τέλος σε μία δουλειά η οποία σήμερα απασχολεί εκατοντάδες αστυνομικούς διότι, στα αστυνομικά τμήματα εδώ στο λεκανοπέδιο κάθε μέρα πηγαίνουν 30, 40, 50 άνθρωποι ακόμα για το γνήσιο της υπογραφής όπως επίσης, μια σειρά άλλες υπηρεσίες που απασχολούν χιλιάδες αστυνομικούς και μετατρέπουν τα όργανα της τάξης, που άλλη είναι η αποστολή τους, σε υπαλλήλους μιας γραφειοκρατίας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας αλλά οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν εδώ στο λεκανοπέδιο είναι λιγότεροι από το 30% της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ.».

«Η στρατηγική που έχουμε για να βρεθούν οι αστυνομικοί κοντά στον πολίτη, κοντά στην γειτονιά, να είναι το στήριγμα του, να νιώθουν όλοι μας ότι οι αστυνομικοί είναι φιλικοί προς την κοινωνία, είναι φιλικοί προς τους νέους ανθρώπους και νοιάζεται για την ασφάλεια όλων μας χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις είναι να γίνει πράξη η εκτεταμένη ψηφιοποίηση που θα απαλλάξει τους αστυνομικούς από τέτοιου είδους πάρεργα σαν αυτά που αναφέραμε προηγουμένως και θα τους δώσει την δυνατότητα να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους» εξήγησε. Σε ό,τι αφορά την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή