Συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη «λύπη του» για την οδύνη που προκάλεσε στους «Κυπρίους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του», μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την παρουσία του στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ

Ο σεβασμιώτατος, ξεκινώντας τη δήλωσή του ανέφερε πως «ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του ’70», εξ ου και σημείωσε πως έχει μεγαλώσει με αυτό τον πόνο. «Γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους». Ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε πως η παρουσία του στην εκδήλωση της Δευτέρας «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», αλλά είχε πάντα «τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», καταλήγοντας πως «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με τον ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο».

Η δήλωση έφερε την απαραίτητη εκτόνωση που χρειαζόταν ώστε να πέσουν οι τόνοι και να καμφθεί η δικαιολογημένη ενόχληση της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει τελικά χθες το βράδυ συνάντηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ελπιδοφόρου στο «ουδέτερο» έδαφος της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ground Zero και τον Αγιο Νικόλαο, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έτσι τη δυσαρέσκειά της. Παρά πάντως την ακύρωση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο πλευρές δεν έκοψαν τους διαύλους επικοινωνίας και αναζητείτο διαρκώς η φόρμουλα για τη συνάντηση, ώστε να μην εκπεμφθεί το μήνυμα πως Αθήνα και Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή