Οσα δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Οσα δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Τα σενάρια για προοδευτική κυβέρνηση

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις εσωτερικές αναταράξεις από την υπόθεση Κούλογλου, ακόμα και το κομμάτι των προεδρικών που είχε δεύτερες σκέψεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου φαίνεται να αλλάζει στάση. «Ας περάσουμε ένα δίμηνο εσωστρέφειας, προκειμένου να αναδείξουμε τη νέα ηγετική ομάδα και το μοντέλο του κόμματος που θα μας πάει στις εκλογές», τόνιζε χαρακτηριστικά μέλος της πλειοψηφούσας τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ». Το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο δεν είναι εκλεγμένο όργανο και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι απαραίτητο να καταλήξουν αν συμφωνούν με τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης χωρίς αστερίσκους και να προχωρήσουν στην επαναδιατύπωση των συλλογικών τους δεσμεύσεων.

Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των στελεχών του κόμματος, που μετά δύο χρόνια αισθάνονται πως το παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί το ζητούμενο, η αναζήτηση συμμάχων και η πίεση προς τις όμορες δυνάμεις είναι μια από τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου θα είναι ο κορμός πάνω στον οποίο θα χτιστεί η επάνοδος στην εξουσία. Εκτιμούν πως το αφήγημα Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές δίνει ένα μήνυμα χαλαρής ψήφου στο κεντροδεξιό κοινό, και αυτό θέλουν να εκμεταλλευθούν. 

Την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι, εκτός από το ΚΚΕ, οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις που θα κληθούν την «ώρα της κρίσης» να αποφασίσουν αν θα συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη χειρότερη περίπτωση δεν θα έχουν ενιαία γραμμή. Συνεπώς όλα θα είναι ανοιχτά. Το πολιτικό κόνσεπτ της αποκομματικοποίησης του κράτους και τα μέτρα στήριξης της μικρής και μεσαίας τάξης, που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας, είναι τα υλικά με τα οποία θα πορευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα προκειμένου να «στριμώξει» την κυβέρνηση.

Κλίμα ευφορίας

Οσα δεν είπε ο τέως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και έχουν εξεταστεί στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου, έχουν επίσης προκαλέσει ένα κλίμα ευφορίας. Η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί το βασικό σενάριο για τη συγκρότηση ενός μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων που θα βρεθεί στην εξουσία, ωστόσο η απλή αναλογική δίνει και άλλη διέξοδο. Αν η πρωτιά χαθεί, αλλά η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι μικρή, το επόμενο εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί άπαξ δίνει τη δυνατότητα θεωρητικά στο δεύτερο κόμμα να ελπίζει πως με τις σωστές αριθμητικά συνεργασίες μπορεί να κυβερνήσει. 

Το δίλημμα επίσης που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, για «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες», υπάρχουν στελέχη που το πηγαίνουν κάποια βήματα πιο μπροστά. Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είναι σίγουρος πως στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση με το κλιμακωτό μπόνους θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ολα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Το «ψαλίδισμα» της διαφοράς με τη Ν.Δ. είναι η συνθήκη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και για αυτό η τακτική της πόλωσης θεωρείται επιβεβλημένη. Από τη δημοσκόπηση της Pulse (+11,5% η Ν.Δ.) και της MRB (+11,9% η Ν.Δ.), στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν πως παντού οι διαφορές μειώνονται, ειδικά στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έχουν να κάνουν με την απόδοση της κυβέρνησης. Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε στην «K» ότι η εικόνα που έχουν σχετικά με την πρόθεση ψήφου είναι πως «η ψαλίδα κλείνει και έχει πέσει κάτω από τις 10 μονάδες ή βρίσκεται πιο χαμηλά και από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στη Βουλή τη Δευτέρα και εκτός απροόπτου αναμένεται να λάβει τον λόγο σε επερώτηση που έχει καταθέσει το κόμμα για την ακρίβεια. Είναι βέβαιο πως θα εξαπολύσει νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό αφήγημα την αδράνεια της κυβέρνησης στο κύμα των ανατιμήσεων. Το οικονομικό επιτελείο με τους αρμόδιους τομεάρχες συνεδρίασε την Παρασκευή και κατέληξε πως τα ζητήματα της καθημερινότητας και η αντικοινωνική στροφή της κυβέρνησης θα πρέπει να αναδειχθούν. Εκτιμούν πως εξελίξεις όπως η ψηφιακή πλατφόρμα efood, γενικότερα τα εργασιακά, καθώς και η αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελούν προνομιακά πεδία του ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή αντιπολίτευση που θα αποδώσει καρπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή