Μητσοτάκης: Ουσιαστική η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

Μητσοτάκης: Ουσιαστική η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

«Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας», επισήμανε.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία περιορίστηκε να πει ότι απόψε θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το πρωί της Τρίτης.

Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την πρόσκτηση νέων φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, δίνοντας τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. 

Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

«Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια μας»

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, είπε ότι «είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα».

Κατόπιν διατύπωσε την άποψη ότι προτιμά να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», για να προσθέσει: «Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία». 

«Μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε και επισήμανε: «Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας».

«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα», τόνισε και συμπλήρωσε κατόπιν: «Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχο μου».

Ευρωπαϊκός στρατός

Τάχθηκε υπέρ της σύστασης του ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση είναι ώριμη. «Είναι ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη – μέλη». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι σε «πολύ ενεργό επίπεδο», καθώς δεν γίνεται να ζητάμε μόνο στήριξη.

«Το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση», είπε κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών για να τονίσει, βεβαίως, ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει της ουσία του αποτελέσματος.

«Δεν είμαστε μόνοι στην φύλαξη των συνόρων μας», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% και σήμερα είναι σε ύφεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή