Οι όροι για την απόκτηση τριών φρεγατών και ισάριθμων κορβετών

Οι όροι για την απόκτηση τριών φρεγατών και ισάριθμων κορβετών

Αντί ενδιάμεσης λύσης, οι Γάλλοι προσφέρουν παράδοση των δύο πρώτων «FDI» εντός του 2025

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, επί του πρακτέου, υπήρξε συζήτηση για σχεδόν 15 χρόνια σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών του Π.Ν., φυσικά με μεγάλες ενδιάμεσες παύσεις. Η πρόταση της «Naval Group» είχε ορισμένα σαφή χαρακτηριστικά, ωστόσο το τελευταίο Σαββατοκύριακο έγινε μια σειρά από ανανεώσεις, που κάθε φορά πρόσθεταν ορισμένα καινούργια στοιχεία.

Πρακτικά οι Γάλλοι προσφέρουν αρχικά τρεις φρεγάτες τύπου «FDI» (νωρίτερα γνωστές και ως «Belh@rra»), καθώς, επίσης και ισάριθμες κορβέτες τύπου «Gowind», ενώ σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για μια ακόμα φρεγάτα «FDI» (3+1).

Αντί ενδιάμεσης λύσης οι Γάλλοι προσφέρουν εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων «FDI» εντός του 2025 και εν συνεχεία σταδιακή παράδοση της πρώτης «Gowind». Τις τελευταίες ημέρες η γαλλική πλευρά μείωσε σημαντικά και το κόστος πρόσκτησης της κάθε μονάδας, κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ (χωρίς τα όπλα).

Ως προς το ζήτημα του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών του Π.Ν. τύπου ΜΕΚΟ, οι δύο πλευρές συγκλίνουν ως αυτή τη στιγμή σε ένα σενάριο τμηματικό. Με βάση αυτό, προβλέπεται ο πλήρης εκσυγχρονισμός των δύο νεότερων φρεγατών ΜΕΚΟ («Σαλαμίς», «Ψαρά») και η αξιοποίηση των δύο παλαιότερων («Υδρα», «Σπέτσαι») σε άλλους ρόλους. Με δεδομένη τη μακρόχρονη εκκρεμότητα και στα ναυπηγεία, αλλά και την ανάγκη του Π.Ν. να παραλάβει ταχέως τις νέες μονάδες, ειδικά οι «FDI» θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία.

Εφόσον, εν τω μεταξύ, προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ή υπάρξει συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τότε είναι πιθανή η ναυπήγηση των κορβετών «Gowind» στην Ελλάδα. Αλλωστε, οι «Gowind» αποτελούν έναν από τους πλέον εξαχθέντες τύπους γαλλικών πλοίων (Αίγυπτος, Αργεντινή, Μαλαισία) με μεγάλη ποικιλομορφία στο εκτόπισμα (από 1.000 έως 3.000 τόνους). 

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι σε τεχνικό επίπεδο είναι διαρκείς και το τελικό πακέτο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ούτως ή άλλως η μετατροπή των προτάσεων σε συμβόλαιο θα πάρει κάποιους μήνες, κάτι για το οποίο ήδη εργάζεται εντατικά η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Η τεχνική συζήτηση από ελληνικής πλευράς διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο του Π.Ν., γύρω από μια ομάδα έμπειρων αξιωματικών, η οποία επεξεργάζεται τις γαλλικές προτάσεις τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή