Live: Η κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη-Μακρόν

Live: Η κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη-Μακρόν

Σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων προχωρούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων προχωρούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα ενισχύσει και την αυτονομία της Ευρώπης, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ο καρπός μιας σχέσης των τελευταίων ετών. Αποτελεί τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών όπου η εντατική εργασία οδήγησε τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας. Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας. Μιλάμε για εμβάθυνση ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»: 

«Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα ωφεληθεί η σταθερότητα. Έχουμε ένα κοινό όραμα. Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό που μας ενέπνευσε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι της ανεξαρτησίας και να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης. Μια καρδιά που πάντα πάλλεται», συνέχισε ο κ. Μακρόν. 

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο. Η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό και έχει δυνατότητα για την απόκτηση ακόμα μίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή