Σκηνικό έντασης από Αγκυρα

Διαρκείς οι παρενοχλήσεις του γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) πλέει από το βράδυ της Κυριακής το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo», όπου και θα συνεχίσει τις έρευνες για την πιθανή θαλάσσια όδευση του αγωγού East Med. Το πλήρωμα του «Nautical Geo» αντιμετώπισε στην πορεία προς την κυπριακή ΑΟΖ διαρκείς παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές– έφθασαν να παρενοχλούν δι’ ασυρμάτου ακόμα και από την επικίνδυνα κοντινή απόσταση του μισού μιλίου.

Η τουρκική NAVTEX του Σαββατοκύριακου για ωκεανογραφικές έρευνες του πλοίου «Bilim-2», αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως εκδοχή της Αγκυρας για το βασικό ζήτημα που εγείρει τις τελευταίες ημέρες και αυτό αφορά τη λεγόμενη «περιοχή δικαιοδοσίας» (Jurisdiction area). Εν ολίγοις, η Αγκυρα τις προηγούμενες ημέρες είχε όλη αυτή την έντονη και εντατική παρουσία στα ανατολικά της Κρήτης όχι τόσο για τις έρευνες του «Nautical Geo», όσο για τη διαφωνία της με το γεγονός ότι ο Γάλλος κυβερνήτης είχε αρνηθεί να ζητήσει άδεια από τον σταθμό NAVTEX της Αττάλειας. Η δυναμική, πάντως, παρουσία των Τούρκων είναι ενδεικτική και της πρόθεσής τους να υπερασπιστούν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ χθες, όπως και προχθές Κυριακή, καταγράφηκαν για μία ακόμα ημέρα δεκάδες παραβιάσεις (24), αλλά και τρεις εμπλοκές ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, σε μια τάση η οποία αναμένεται να ενταθεί λόγω και της εξελισσόμενης μεγαλύτερης ετήσιας άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων ’21».

Παρέμβαση Δένδια

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια συνολική παρέμβασή του, μετά την παρουσία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα οφείλει να ξεφύγει από το στερεότυπο ενός βαλκανικού τουρκοκεντρικού επαρχιωτισμού στην εξωτερική της πολιτική» και πως «πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας στη νέα πραγματικότητα». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στο σύνολο των επαφών του στη Νέα Υόρκη επισήμανε ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής, υπογραμμίζοντας όμως ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με περισσότερους περιφερειακούς οργανισμούς. «Προσβλέπουμε στη σύνδεση της Ελλάδας και με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η SICA, που αφορά τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, στην οποία παρεμπιπτόντως ήδη έχει καθεστώς παρατηρητή η Τουρκία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή