Χωρίς ανταπόκριση τα «προσκλητήρια» Τσίπρα

Χωρίς ανταπόκριση τα «προσκλητήρια» Τσίπρα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακολουθεί τη γραμμή του ΚΚΕ και αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος για το ισπανικό και το πορτογαλικό μοντέλο δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν η συμμαχία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς που έχει επικρατήσει σε αυτές τις δύο χώρες να συγκροτηθεί στην Ελλάδα με αντίστροφους συσχετισμούς και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να είναι η πρώτη δύναμη που θα λάβει την εντολή να διαλέξει τους συμμάχους της. Και παρά το γεγονός πως το αδελφό κόμμα, Die Linke, στη Γερμανία δεν κατάφερε μια πιθανή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, έστω και με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων, θα χρησιμοποιηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως παράδειγμα για να στείλει ένα διττό μήνυμα:

• Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συμπορευτούν για να βάλουν ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας.

• Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.

Τρία κόμματα τουλάχιστον, ωστόσο, χρειάζονται εκτός από τη Γερμανία και στην Ελλάδα για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στην πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς τα μηνύματα που παίρνει ο τέως πρωθυπουργός δεν είναι ενθαρρυντικά. Στα καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα για την πίεση που πρέπει να ασκήσουν οι δυνάμεις με αντιδεξιό προσανατολισμό ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ανταπόκριση δεν υπάρχει. Και μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπονόησε πως το κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, με μια πιθανή πρωτιά του κόμματός του, δεν θα αφήσει περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις –«όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», είχε τονίσει με νόημα στη ΔΕΘ– ωστόσο το πρώτο «όχι» δεν άργησε να έρθει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε με αφορμή ένα άρθρο του κ. Τσίπρα στην Die Zeit για την Αγκελα Μέρκελ, όπου ανέφερε για το 2015 πως «σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης». Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε το «News247» o κ. Βαρουφάκης ερμηνεύει αυτή την αναφορά ως «δήλωση μετανοίας», συμπληρώνοντας απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «απαρνείσαι τη λαϊκή εντολή του Γενάρη του 2015». Μάλιστα καταλήγει: «Αγαπητέ Αλέξη, αυτό το γράμμα μου σε σένα δεν αφορά ούτε το παρελθόν ούτε την Ιστορία. Αναφέρεται στο μέλλον αυτής της χώρας. Εξηγεί γιατί αποκλείεται η οποιαδήποτε προοδευτική συμμαχία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρεί να απευθυνθεί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον χώρο που μπορεί να κερδίσει από τη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κέντρο. Ακολουθεί τη γραμμή του ΚΚΕ που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, ενώ και το ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές μόνο σίγουρος εταίρος δεν είναι. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μπορεί να χαλάει το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «αυτοδυναμία ή Τσίπρας/Βαρουφάκης», ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα πως καμία πολιτική δύναμη δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή