Οικονόμου: Η οικονομία των νοικοκυριών στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Οικονόμου: Η οικονομία των νοικοκυριών στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε: «προφανώς και η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία των νοικοκυριών βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας και ψηλά στην ατζέντα μας».

«Η κυβέρνηση ασχολείται και με τα καθημερινά και με αυτά που αποτελούν προοπτική και σημαντικές υποθέσεις της Πολιτείας και του κράτους για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε: Σε ό,τι αφορά το κύμα των ανατιμήσεων, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές, προετοιμαζόμαστε σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το εισόδημα, λιγότερο περισσότερο, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Με τρόπους που είναι γνωστοί στον κόσμο γιατί το βιώνει στην τσέπη του, μένει παραπάνω διαθέσιμο εισόδημα με τους μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας της αγοράς για να λειτουργεί όπως πρέπει. Δίνοντας επιλογές απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αισχροκέρδεια απέναντι σε πρακτικές του ότι συνήθως παλιότερα στην Ελλάδα ό,τι ανέβαινε δυσκολευόταν να ξαναπέσει γιατί υπήρχαν τέτοιου είδους στρεβλώσεις.

Εδώ υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν οι πολιτικές και οι θεσμοί που εισήχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια για να λειτουργήσει η αγορά με τέτοιο τρόπο και υπάρχει και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό: οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Είτε αυτοί οι τομείς είναι θεματικοί, βλ. ενέργεια όπου το 80% θα καλυφθεί από το κράτος, είτε η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, είτε η πολύ γενναία ενίσχυση του εισοδήματος εκείνων των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Να θυμίσω τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ότι επίσης μεταξύ 2021 και 2020 υπήρξε αύξηση κατά 25% στα βασικά επιδόματα και να θυμίσω και κάτι άλλο που συνδέεται με το πρώτο: το τελευταίο διάστημα έχουμε 75.000 θέσεις εργασίας παραπάνω απ’ ό,τι είχαμε πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι 75.000 άνθρωποι που δεν είχαν μισθό ενδεχομένως όχι και εισόδημα, αμείβονται από τη δουλειά τους».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι εξετάζονται διάφορες πολιτικές και «η δική μας αγωνία είναι να είναι συντεταγμένες σε μία ενιαία πολιτική που δεν θα πας να διορθώσεις κάτι κάπου και θα κάνεις ζημιά αλλού».

Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων με τον χαρακτήρα που θα έχουν δεν είναι για την κυβέρνηση θέμα πολιτικής πλειοδοσίας. Κόψε αυτό εκεί ή δώσε λίγο παραπάνω εδώ. Είναι ζήτημα δυνατοτήτων της οικονομίας που πρέπει να μεταφέρονται στους πολίτες όταν δοκιμάζονται και κυρίως στους πιο αδύναμους. Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, έχουμε μπροστά μας και τον προϋπολογισμό, να παρατηρήσουμε και τι γίνεται με τις ανατιμήσεις, να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της επίδρασης που έχουν και ό,τι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας θα αξιοποιηθούν για να δυναμώσουμε τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή