«Ιστορικό βήμα προς μια αυτοδύναμη Ευρώπη»

«Ιστορικό βήμα προς μια αυτοδύναμη Ευρώπη»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η προμήθεια των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τα χαμόγελα περίσσευαν χθες το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η γλώσσα του σώματος μεταξύ του προέδρου Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μεταξύ των υπουργών –ειδικά των κ. Δένδια και Λε Ντριαν–, ήταν εύγλωττη. Η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι ζωτικής σημασίας για τη θωράκιση της χώρας μας, είναι ένα σημαντικό βήμα υλοποίησης της έννοιας της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και σηματοδοτεί τη γεωστρατηγική ρελάνς του Παρισιού, μετά την ταπείνωση που υπέστη με τη συμφωνία AUKUS.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορική μέρα» για τις δύο χώρες, αναφερόμενος σε μια «πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μιας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ». Τόνισε ότι μεταξύ των κοινών αξιών που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία είναι «ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό, καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό, αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία». Οπως ανέφερε, «με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. […] Μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη». Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Θύμισε ότι οι τρεις φρεγάτες που θα αγοράσει η Ελλάδα είναι «οι “απόγονοι” των θωρηκτών “Υδρα”, “Σπέτσαι” και “Ψαρά”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος» στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας κατά τη γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (πρώτο εξάμηνο του 2022). Υπογράμμισε ότι η συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο κ. Μακρόν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συμφωνία ως «δομικού χαρακτήρα» και ως προϊόν «18 μηνών εντατικής συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. «Ημασταν στο πλευρό σας όταν υπήρξε ανησυχία πριν από ένα έτος», σημείωσε, αναφερόμενος στο θερμό 2020 στα ελληνοτουρκικά – γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το αν η συμφωνία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακρόν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά «δεν έδειξε πολεμοχαρή στάση» το καλοκαίρι του 2020 και ότι «είναι καθήκον των Ευρωπαίων να δείχνουν αλληλεγγύη» προς κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» σε μια «πολύ ταραγμένη» περιοχή. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και να συνεργαστούμε μαζί της ώστε να την προστατεύσουμε έναντι περίπτωσης εισβολής, επίθεσης ή επιθετικής ενέργειας», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να υπερασπίζεται αυτόνομα τα συμφέροντά της. Οι ΗΠΑ είναι «μεγάλος ιστορικός σύμμαχος», αλλά «εδώ και 10 χρόνια ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. […] Με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή