Ν. Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική συνδρομή αφορά και θαλάσσιες περιοχές

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η αμυντική συνδρομή αφορά και θαλάσσιες περιοχές

«Παίρνουμε τρεις φρεγάτες σε τιμή που είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε συμφωνήσει πέρσι για δύο φρεγάτες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παίρνουμε τρεις φρεγάτες σε τιμή που είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε συμφωνήσει πέρσι για δύο φρεγάτες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά επωφελή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι είναι μια συμφωνία «πολύ πέρα και πάνω» από τις τρεις σύγχρονες φρεγάτες, τις οποίες χαρακτήρισε «ψηφιακά πλοία νέας εποχής». Τόνισε επιπλέον ότι ένας ακόμη πολύ ευνοϊκός όρος είναι ο σύντομος χρόνος παράδοσης των πλοίων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γαλλικές φρεγάτες: Aποκατάσταση ισορροπίας δυνάμεων με Τουρκία στη θάλασσα

Όπως είπε, υπήρξε βούληση από τη γαλλική πλευρά να βελτιώσει τους όρους, στον απόηχο της συμφωνίας Αυστραλίας – Βρετανίας – ΗΠΑ. Τόνισε, δε, ότι η ελληνική πλευρά άδραξε την ευκαιρία μετά την AUKUS προς όφελος εθνικό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «δουλεύαμε μεθοδικά για μεγάλο διάστημα» και σημείωσε ότι το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» επικαιροποιήθηκε με εμφατικό τρόπο.

«Ελπίζω να υπάρξουν καλά νέα σύντομα» για τις κορβέτες

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόκτησης κορβετών, είπε ότι θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. «Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, ελπίζω να υπάρξουν καλά νέα σύντομα» επεσήμανε, σημειώνοντας πως το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί περισσότερο.

«Η επικράτεια περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές»

Ως προς τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, είπε ότι πρόκειται για απτή απόδειξη πως αυτή η σχέση αμοιβαίας συνεργασίας «απογειώνεται». Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η επικράτεια δεν είναι αμιγώς το έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές, ενώ ερωτηθείς αν η ρήτρα αμυντικής συνδρομής αφορά επίσης την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, σημείωσε πως «νομίζω ισχύει σε κάθε περίπτωση, αρκεί οι δύο χώρες να διαπιστώσουν από κοινού την ανάγκη ενεργοποίησης αυτής της ρήτρας».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αποκωδικοποιώντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί με δικές της δυνάμεις να παρεμβαίνει σε περιοχές όπου θίγονται ζωτικά της συμφέροντα, όπως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε ότι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να συμπαραταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία.

Κληθείς να σχολιάσει τουρκικά δημοσιεύματα για την απόκτηση των φρεγατών, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι προθέσεις της Ελλάδας δεν είναι επιθετικές. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προασπίζουμε διά της αποτρεπτικής ισχύος την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα» τόνισε, κάνοντας λόγο για προπαγανδιστικούς σκοπούς της τουρκικής πλευράς.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή