Συναντίληψη για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Συναντίληψη για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γαλλία υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός και η ΠτΔ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας αλλά «και τον ρόλο που αυτή επιθυμεί να παίξει, και ήδη διαδραματίζει, ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό συμβολισμό της συμφωνίας Γαλλίας – Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της αυτονομίας της Ε.Ε. «Η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή, αλλά χρειάζεται να γίνονται παράλληλα και άλλες κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζω και εγώ ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε με λεπτομέρεια την κ. Σακελλαροπούλου για τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά, όπως είπε, σημεία από τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Παρίσι. «Πρώτον», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ενοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε, πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει τον στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, τρίτη διάσταση της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι ότι «αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή