Χτίζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον με ομόνοια

Χτίζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον με ομόνοια

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεια σας!». Αυτή είναι η πρώτη φράση που έμαθα στα ελληνικά μόλις έφθασα στην Ελλάδα. Λίγες μέρες μετά την άφιξή μου, η εγκάρδια και γνήσια ζεστασιά του λαού της και η γοητεία του πανάρχαιου πολιτισμού της με έχουν πλημμυρίσει με ενθουσιασμό, ενώ αισθάνομαι πλέον τη φυσική αυτή οικειότητα που υπάρχει μεταξύ των λαών της Κίνας και της Ελλάδας. 

Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μας μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, που ξεκίνησαν περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν και συνεχίζονται σήμερα, αποτελούν παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικών μεγεθών, συστημάτων και πολιτισμών. Οι σχέσεις Κίνας και Ελλάδας έχουν ήδη μια μακραίωνη ιστορία και συνεχίζουν να ενδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τον Νοέμβριο του 2019 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Μαζί με την ελληνική ηγεσία κατέληξαν σε ένα σημαντικό σχέδιο διμερούς συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τις σινοελληνικές σχέσεις. Είναι μεγάλη μου τιμή που υπηρετώ ως ο 16ος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική ιστορική συγκυρία. Νιώθω ότι η αποστολή που μου έχει δοθεί προδιαγράφεται λαμπρή, αλλά συνοδεύεται ταυτόχρονα από μεγάλη ευθύνη. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την εφαρμογή αυτής της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και θα εργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για την προαγωγή των φιλικών σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα και της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς.

Φέτος είναι η επέτειος των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά και η επέτειος των 200 ετών από τον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 50 έτη από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας και Ελλάδας. Οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί μας, που έχουν αντιμετωπίσει και ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, εισέρχονται πλέον σε ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης και εθνικής αναγέννησης. Αν ανατρέξουμε στα τελευταία εκατό χρόνια, διαπιστώνουμε ότι υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος η Κίνα έκανε μεγάλα άλματα: ορθοπόδησε, πλούτισε και ενισχύθηκε και πλέον οδεύει προς τον στόχο να καταστεί μια σύγχρονη και ισχυρή σοσιαλιστική χώρα από κάθε άποψη. 

Αύριο γιορτάζουμε τα 72α γενέθλια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Την ημέρα της εθνικής μας εορτής κάθε Κινέζος γεμίζει με ενθουσιασμό και περηφάνια. Η σημερινή Κίνα είναι μια χώρα δημοκρατική. Μια σειρά θεσμικών εγγυήσεων, όπως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, η πολυκομματική συνεργασία και πολιτική διαβούλευση, καθώς και η αυτονομία των εθνοτικών ομάδων σε περιφερειακό επίπεδο, καθιστούν τον κινεζικό λαό πραγματικά κυρίαρχο και ικανό να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Η σημερινή Κίνα είναι μια χώρα που ευημερεί. Με ΑΕΠ 1,47 τρισ. δολάρια και κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, η Κίνα κατόρθωσε ένα ιστορικό επίτευγμα επιλύοντας το πρόβλημα της απόλυτης φτώχειας. Η σημερινή Κίνα είναι μια χώρα ανοιχτή. Καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η χώρα μας συνεισφέρει περί το 30% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει απαρέγκλιτα το άνοιγμά της προς τα έξω, ενισχύει τη συνεργασία της με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και μοιράζεται μαζί τους ευκαιρίες ανάπτυξης.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι πασίγνωστο στην Κίνα και την Ελλάδα. Στο άκουσμα του μέρους αυτού, η καρδιά μου λαχταρούσε να βρεθεί εκεί. Η επιτυχία της COSCO Shipping στον Πειραιά αποτελεί λαμπρό παράδειγμα στο πλαίσιο της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», καθώς και σε αυτό της προαγωγής της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δείχνουν τη συνεχή ανάπτυξή του μέσα από την εντατικοποίηση των εργασιών και την οργάνωση στις προβλήτες, με τα πάμπολλα εμπορικά πλοία και τους πυργογερανούς που δουλεύουν ασταμάτητα. Οταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το λιμάνι του Πειραιά, είπε: «Αλλο να βλέπεις κάτι με τα ίδια σου τα μάτια και άλλο να ακούς γι’ αυτό εκατοντάδες φορές». Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, στο μέλλον η θαλάσσια και χερσαία ταχεία γραμμή σύνδεσης Κίνας και Ευρώπης, που έχει ως αφετηρία της το λιμάνι του Πειραιά, θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα τον καταστήσει σημαντικό κέντρο διασύνδεσης της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω επίσης ότι η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πολλές και μεγάλες προοπτικές για έμπρακτη συνεργασία σε διάφορους τομείς και σίγουρα θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την επιδημία. 

Στην Ελλάδα, όπου και να κοιτάξω, βλέπω γύρω μου καταπράσινα ελαιόδεντρα που θυμίζουν τους ελληνικούς μύθους, τους οποίους διάβαζα μικρός στο σχολείο. Η ελιά, το πολύτιμο δώρο της θεάς Αθηνάς, είναι σύμβολο ειρήνης και σοφίας. Οι αρχαίοι Ελληνες έστεφαν με τον κότινο τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, το πνεύμα του Ολυμπισμού «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – πιο ενωμένοι» έχει φέρει την Κίνα και την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά. Η φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία και η κινεζική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη «Πόλη Διπλών Ολυμπιακών», καθώς θα έχει φιλοξενήσει τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς αγώνες. Αποσκοπώντας σε «πράσινους, προσιτούς, ανοιχτούς και καθαρούς» αγώνες, το Πεκίνο θα εφαρμόσει μια «Συμφωνία Χιονιού και Πάγου» για μια διοργάνωση με «απλότητα, ασφάλεια και λάμψη», προσφέροντας στον κόσμο υπέροχους και μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το στέρεο υπόβαθρο του αρχαίου πολιτισμού προσφέρει στην Κίνα και στην Ελλάδα γόνιμο έδαφος για πολιτισμικές και ανθρώπινες ανταλλαγές. Πρόσφατα στην Αρχαία Αγορά, στους πρόποδες της Ακρόπολης, εγκαινιάστηκε το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Ελλάδας. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι δύο χώρες θα διοργανώσουν μια εξαιρετική σειρά ανταλλαγών, γράφοντας άλλη μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία των διαπολιτισμικών ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης, προάγοντας μαζί την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον, την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συνεισφέροντας τη σοφία και τη δύναμη των αρχαίων πολιτισμών.

Ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Δημόκριτος είπε ότι «ομοφροσύνη φιλίην ποιεί». Ο κινεζικός πολιτισμός επίσης δίνει έμφαση στην ομόνοια. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί για τη συνέχιση της σινοελληνικής φιλίας και συνεργασίας. Από τώρα και στο εξής επιθυμώ να συνεργαστώ με αρμονία με τους Ελληνες φίλους μας από κάθε τομέα της κοινωνίας και θέλω να δουλέψουμε μαζί, να εμβαθύνουμε τη φιλία που μας ενώνει και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας. 
 
* Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι ο νέος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή