Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Υποχρέωση βοήθειας αν απειληθεί η εθνική κυριαρχία

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Υποχρέωση βοήθειας αν απειληθεί η εθνική κυριαρχία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα πήρε τις φρεγάτες στην καλύτερη τιμή και χρόνο παράδοσης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, στην Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών με Τουρκία – 5ετής επέκταση συμφωνίας με ΗΠΑ

Η πρώτη ερώτηση του Στίβεν Έρλανγκερ, διπλωματικού ανταποκριτή των New York Times στις Βρυξέλλες, προς τον πρωθυπουργό αφορούσε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. «Τι έχουν δεσμευτεί οι Γάλλοι να κάνουν, εκτός από το να σας πουλάνε πράγματα;», ρώτησε ο κ. Έρλανγκερ, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως στη συμφωνία υπάρχει μία σημαντική πρόταση αλληλοβοήθειας. Αν απειληθεί η εθνική κυριαρχία μίας εκ των δύο χωρών, η άλλη «έχει την υποχρέωση να την βοηθήσει», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην καλύτερη τιμή και χρόνο παράδοσης οι φρεγάτες»

Σχετικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα πήρε τις φρεγάτες στην καλύτερη τιμή και χρόνο παράδοσης, ενώ συμπλήρωσε πως οι επενδύσεις έγιναν εντός του δημοσιονομικού προϋπολογισμού της χώρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η συμφωνία με τη Γαλλία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ, το οποίο αποκάλεσε την πιο επιτυχή συμμαχία, περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών του.

«Αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2020, δεν θα ξανασυμβεί»

Η συζήτηση προχώρησε και σε άλλα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό και η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θα απολογηθεί για την προστασία των συνόρων της χώρας, τονίζοντας πως φέτος δεν έχει υπάρξει πνιγμός στο Αιγαίο, και σημείωσε πως είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να δουλέψει μαζί με την Τουρκία για να ελέγξουν παράνομα κύματα μεταναστών από το Αφγανιστάν. Παρόλο που συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2020, δεν θα ξανασυμβεί».

Συζητήθηκαν, εκτός άλλων θεμάτων, και οι εμβολιασμοί στην χώρα, σε συνάρτηση με το κίνημα κατά τους, με τον κ. Έρλανγκερ να αναφέρει πως στις ΗΠΑ, το θέμα έχει πάρει πολιτική τροπή. «Στην Ελλάδα ευτυχώς όχι τόσο, αν και δεν έχουμε την πλήρη υποστήριξη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας έντονα πως οι ανεμβολίαστοι θα αποκλειστούν από τη διασκέδαση και τα σπορ, κάτι που θα γίνει πιο έντονα αισθητό καθώς προχωρά το φθινόπωρο.

«Αχρείαστη επιπλοκή» η θέση της Βουλγαρίας για Βόρεια Μακεδονία

Αναφέρθηκαν επίσης στη Βόρεια Μακεδονία και στις γερμανικές εκλογές, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αισιόδοξος για τη συνεργασία του με τον διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ, και στις ανισότητες στην Ελλάδα. Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως διαφωνεί με τη στάση της Βουλγαρίας, η οποία συνεχίζει να ασκεί βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας την θέση της Βουλγαρίας «μια αχρείαστη επιπλοκή». Ο ίδιος, υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε πως ελπίζει σε 10-15 χρόνια όλες οι Βαλκανικές χώρες να ανήκουν στην ΕΕ.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα στην Ελλάδα δεν είναι εισοδήματος, αλλά γενιάς»

«Η μεγαλύτερη ανισότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι εισοδήματος, αλλά γενιάς», τονίζοντας πόσο τον απασχολεί η επίλυση αυτής, για ένα καλύτερο μέλλον για τις πιο νέες γενιές των Ελλήνων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή