ΚΟΜΜΑΤΑ

«Μυστικός δείπνος» ενόψει συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε στην οικία Φλαμπουράρη με τα κορυφαία στελέχη, ζητώντας να αποτραπεί η εσωστρέφεια

mystikos-deipnos-enopsei-synedrioy-ston-syriza-561519949

Καφέ, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και κέικ περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το «μενού» την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη. Παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκεί συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη. Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ολγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Ραγκούσης και Πάνος Ρήγας βρέθηκαν στον ίδιο καναπέ. Και αν το «μυστικό δείπνο» παρέμενε μυστικό, όπως είχαν όλοι δεσμευτεί, η συνάντηση είχε οριστεί να επαναληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Πλέον η επανάληψη του ραντεβού φαίνεται πως είναι «στον αέρα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την εκτίμηση των στενών συνεργατών του για το αν μπορεί το κόμμα σε αυτή τη συγκυρία να προχωρήσει στη διεξαγωγή του συνεδρίου, αν είναι αναγκαίο να γίνει και κυρίως υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να οργανωθεί προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «δώρο» στη Ν.Δ. μια εικόνα αλληλοσπαραγμού και εσωστρέφειας. Ουσιαστικά οι «12» επιχείρησαν σε ένα πολύ καλό κλίμα να ορίσουν ένα πλαίσιο οριοθέτησης των εσωκομματικών ζητημάτων πριν αρχίσουν οι συνεδριάσεις των οργάνων. Και από τη σύνθεση είναι σαφές ότι έγινε προσπάθεια «ομογενοποίησης» των δυνάμεων και των τάσεων, αφού οι βασικοί εκπρόσωποι της «προεδρικής» ομάδας και της «Ομπρέλας» ήταν παρόντες. Ολοι συμφώνησαν στη διεξαγωγή του συνεδρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένας εκ των συνδαιτυμόνων ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εγγυηθεί πως θα υπάρξει ένα κλίμα συνεννόησης τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκειά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι οι εργασίες που θα ακολουθήσουν να είναι ενωτικές και εξωστρεφείς, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει έτοιμη να περάσει στη θέση της κυβέρνησης. Αλλη πηγή ξεκαθάριζε πως το μοναδικό χρονικό διάστημα που ακούστηκε στην οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη σχετικά με τη διεξαγωγή των εργασιών του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου ήταν ο Δεκέμβριος, χωρίς να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις σχεδόν παράλληλες διαδικασίες που θα είναι σε εξέλιξη στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Σκεπτικισμός υπήρχε τόσο για το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις όσο και για τα υγειονομικά δεδομένα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έβαλε στην κουβέντα και τα τελευταία ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πόσο επιβαρυμένο είναι το κλίμα για την κυβέρνηση, με την εκτίμηση πως η φθορά της Ν.Δ. έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην κοινωνία και ότι ο χειμώνας θα φέρει μεγάλες αλλαγές.

Σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία. Είναι προσκεκλημένος, όπως και η Φώφη Γεννηματά, σε δείπνο στο οποίο θα παρευρεθούν οι Ευρωσοσιαλιστές με Δυτικοβαλκάνιους ηγέτες, καθώς και στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES που πραγματοποιείται πάντα πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.