Το τουρκικό «άνοιγμα» στην Αφρική

Το τουρκικό «άνοιγμα» στην Αφρική

Οι επιπτώσεις του στα ευρωτουρκικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πτυχές ίσως του μοναδικού τόσο επιτυχημένου ανοίγματος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιφέρεια και συγκεκριμένα εκείνου στην Αφρική και τον βαθμό που αυτό επηρεάζει τα ευρωτουρκικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξετάζουν στην τελευταία τους έρευνα ο επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιάννης Γρηγοριάδης και ο ερευνητής Γιώργος Κωστάρας. Ισως το πλέον ενδεικτικό στοιχείο ανάπτυξης της αφρικανικής πολιτικής της Αγκυρας είναι ότι από το 2003 μέχρι σήμερα έχει υπερ-τριπλασιάσει τη διπλωματική παρουσία της ανά την ήπειρο.

Το 2003 λειτουργούσαν συνολικά 12 πρεσβείες, κυρίως στη Βόρεια και στη Νότια Αφρική, ενώ πλέον λειτουργούν στο σύνολο της ηπείρου 44 πρεσβείες. Αν σε αυτό το ενδεικτικό στοιχείο προστεθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επισκεφθεί συνολικά 28 χώρες της Αφρικής, αριθμός-ρεκόρ για ηγέτη που προέρχεται από μη αφρικανικό κράτος, τότε καθίσταται σαφές ότι η στρατηγική της Αγκυρας έχει βάθος. Την ίδια περίοδο, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Τουρκία και την Αφρική αυξήθηκε από 5,4 δισ. δολάρια σε 25,3 δισ. δολάρια. Από αυτά, τα 10 δισ. δολάρια αφορούν συναλλαγές με την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόσφατη κρίση στον Νείλο με την κατασκευή του «Μεγάλου Φράγματος της Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) και η σύγκρουση στο Τιγκρέι της Αιθιοπίας έχουν δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να εμπλακεί περαιτέρω στις περιφερειακές υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα GERD στον Γαλάζιο Νείλο αντιμετωπίζεται ως απειλή από την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με την Αιθιοπία για το ζήτημα. Το συγκεκριμένο, σημειώνουν οι δύο συγγραφείς, είναι ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Επιπλέον, αναδεικνύεται η ιδιαίτερα κομβική θέση που πλέον έχει καταλάβει η Τουρκία και στη Σομαλία. Οι συγγραφείς σημειώνουν την αργή, αλλά σταδιακή συνεισφορά της Ελλάδας στην υποσαχάρια ασφάλεια (Σαχέλ), ωστόσο τονίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να προσπαθήσει να κινηθεί πέρα από το τρέχον επίπεδο περιορισμένης παρουσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή