«Κλείνει η δομή της ντροπής»

«Κλείνει η δομή της ντροπής»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πίεση από νέες μεταναστευτικές ροές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία βασικά κριτήρια πληροί η νέα δομή που επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σάμο, υλοποιώντας μια προεκλογική του δέσμευση.

Πρώτον, η νέα δομή είναι κλειστή και ελεγχόμενη, ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας ώστε να αποφευχθούν εικόνες σαν αυτές του πρόσφατου παρελθόντος που διατάρασσαν την ισορροπία της τοπικής κοινωνίας και δημιουργούσαν πολλαπλά προβλήματα στο νησί.

Δεύτερον, πληρούνται πλέον όλα τα κριτήρια ώστε οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί να έχουν καλούς όρους διαβίωσης. Η νέα δομή, που αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου, διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής: γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες.

Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, μη θυμίζοντας σε τίποτα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις προηγούμενες δομές.  

Ταυτόχρονα, το τρίτο βασικό κριτήριο είναι ότι η νέα δομή διαθέτει επιπλέον χώρο στην περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενήσει τελικά μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Η κρίση στο Αφγανιστάν είναι αυτή που λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη για τα νησιά και οδήγησε σε αυτή την επιλογή επιπλέον χώρου, ούτως ώστε στο απευκταίο σενάριο που η χώρα δεχθεί ένα νέο κύμα να μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στη δομή και να μην δημιουργηθούν εκ νέου ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο νησί.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιπλέον χωρητικότητα «θα είναι αχρείαστη», καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει κατά 90% τις ροές, ενώ φυλάει αποτελεσματικά και τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του και επισήμανε ότι η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φθάνουν στη Σάμο, έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να καταλήξει η Ε.Ε. σε κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, καλώντας παράλληλα τις χώρες «που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τις αφορά» να αλλάξουν στάση. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ως αντιστάθμισμα για τη μεγάλη συνεισφορά των νησιωτικών ακριτικών κοινωνιών στη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου δημιουργούνται οι νέες δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή