Τουρκικά νεύρα στο Αιγαίο λόγω Γαλλίας

Τουρκικά νεύρα στο Αιγαίο λόγω Γαλλίας

Εκτός ορίων κινείται πλέον η Αγκυρα, στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την οργή της Αγκυρας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αποτυπώνει η πρώτη επίσημη αντίδραση της Toυρκίας, λίγες ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή της στο Παρίσι.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για μαξιμαλιστική θαλάσσια δικαιοδοσία και εναέριο χώρο αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είναι κενό όνειρο να πιστεύει η Ελλάδα ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς αντιτουρκικές στρατιωτικές συμμαχίες κατά τρόπο που βλάπτει τη Νατοϊκή Συμμαχία», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, προσθέτοντας: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Η τουρκική αντίδραση, σύμφωνα με την Αγκυρα, ήρθε με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία περιλαμβάνει και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Πάντως και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας έχει προκαλέσει νευρικότητα στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει πως «αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την Ε.Ε., της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιμένει στην απόφασή του για το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Την ώρα που προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, στηρίζουμε τα βήματα που κάνουν τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι για τη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο των δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε ζήτημα και δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη, που τη χαρακτήρισε «τουρκική και μουσουλμανική». Ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλες τις πλατφόρμες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των Tούρκων και μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή