Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις φρεγάτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις φρεγάτες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας αποτυπώθηκε στην απόφασή του να εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή. Παρά τις πηγές που έφεραν το κόμμα να κλίνει προς το «παρών» –και με αυτή την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήταν όλοι ευχαριστημένοι– αποφάσισε να αιφνιδιάσει. 

Δύο διορθώσεις ζητεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία την ερχόμενη Πέμπτη:

• Να υπάρχει πρόβλεψη για την ΑΟΖ, καθώς, όπως ανέφερε μέσα στο Πολιτικό Κέντρο που συνεδρίασε την Παρασκευή για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα: «Εμείς δεν θα φέρναμε ποτέ μια αμυντική συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας». Η λύση θα ήταν, όπως τόνισε, να υπάρξει μια ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο, στον βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από την Τουρκία.

• Διαφώνησε με την αποστολή δυνάμεων της χώρας μας σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ. Ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση του Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως αν δεν εκπληρωθούν αυτοί οι δύο όροι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη συμφωνία, αφήνοντας την κυβέρνηση «να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα, με δύο στελέχη να τάσσονται υπέρ του «παρών» και ένα να επιμένει στο «ναι», όπως και στη συνεδρίαση της Τρίτης. Υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα και τώρα θεωρούν πως σε μια ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα τοποθετηθεί θετικά σε επόμενες δημοσκοπήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να κρατήσει μια πιο διαλλακτική στάση.

Ρόλο στην τελική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, φέρεται να έπαιξε η συνολική στρατηγική που έχει ακολουθήσει έως τώρα ο πρωθυπουργός στα εθνικά και εξοπλιστικά ζητήματα. Εκανε λόγο για παλινωδίες που κόστισαν πολλά δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, «σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανένα προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Βουλής». Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία ως βιαστική και προχειρογραμμένη. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη βάση για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας το 2015 και τρία χρόνια μετά ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες Belharra, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

Τη Δευτέρα, για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή