Οικονομικό άνοιγμα στη Λιβύη

Οικονομικό άνοιγμα στη Λιβύη

Επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Κ. Φραγκογιάννη στην Τρίπολη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Της πρώτης επιχειρηματικής αποστολής στην Τρίπολη της Λιβύης ηγήθηκε το προηγούμενο διήμερο ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία. Η απόπειρα δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την επιστροφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη μεγάλη βορειοαφρικανική χώρα έρχεται στη συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της Αθήνας, μετά το άνοιγμα προξενείου στη Βεγγάζη και την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. 

Στις επαφές που είχε ο κ. Φραγκογιάννης στην Τρίπολη κυριάρχησαν ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αποχώρησαν μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, με βασικό τα χρέη που εξακολουθούν να υπάρχουν προς αυτές. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζονται στα 78 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως τους τομείς μεταφορών και υγείας. Η ελληνική πλευρά έλαβε κάποια θετικά σήματα, ωστόσο η πλέον σημαντική πτυχή της επίσκεψης αφορά την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα, καθώς και τη δραστηριοποίηση σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, η φαρμακευτική, οι τηλεπικοινωνίες και οι κατασκευές. 

Πέρα από τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Enterprise Greece και την αντίστοιχη λιβυκή αρχή, αλλά και τις επαφές που είχε ο κ. Φραγκογιάννης με τον ομόλογό του αλλά και σειρά στελεχών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη (υφυπουργός Μεταφορών), ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η κατάσταση η οποία αποτυπωνόταν στην έκθεση «Libya Build», όπου εγκαινιάστηκε και το ελληνικό περίπτερο. Είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία αποτελούν τις τρεις βασικές χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στη Λιβύη. 

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία θα διεκδικήσουν επιρροή στη μεγάλη βορειοαφρικανική χώρα.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχε ο κ. Φραγκογιάννης στην Τρίπολη ήταν εκείνη που αφορά τις συγκοινωνίες. Συζητήθηκε η πιθανότητα αεροπορικής ζεύξης ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, ενώ επαναλήφθηκε και η δέσμευση περί εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Ωστόσο, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μεταφορών οι συνομιλητές του κ. Φραγκογιάννη έστειλαν σαφή μηνύματα για την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία Ο. Ελ Κέτι ζήτησε από τον συνομιλητή του να σεβαστεί η Ελλάδα την «κυριαρχία» και τον «προσανατολισμό» της Λιβύης. Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών είχε ρωτήσει αν είναι δυνατόν να αρθεί η απαγόρευση διέλευσης από τον χώρο του FIR Αθηνών των αεροσκαφών που κατευθύνονται από τη Λιβύη προς την Τουρκία, για συντόμευση του δρομολογίου. 

Ο κ. Φραγκογιάννης στο σύνολο των επαφών του στη Λιβύη επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ανάγκη αποχώρησης του συνόλου των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα αλλά και τις απόψεις της Αθήνας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Βέβαια, η αποστολή επικεντρώθηκε στον κατεξοχήν στόχο, δηλαδή τη στενότερη εμπορική και οικονομική συνεργασία. Φαίνεται ότι παρά τα προβλήματα, οι σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο μπορεί να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό και η Αθήνα έχει πολύ συνειδητά επιλέξει να είναι παρούσα στο μεγάλο παιχνίδι που τώρα αρχίζει στην Τρίπολη. 

Η μέχρι τώρα κινητοποίηση του κ. Φραγκογιάννη, με πολύ σαφή τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ενώ η δραστηριοποίηση έχει την πλήρη και ενεργή στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εξάμηνη λειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, με επικεφαλής της αποστολής τον Γιάννη Σταματέκο, έχει λειτουργήσει ως κόμβος προσέλκυσης ενδιαφέροντος, ενώ σημαντική είναι και η δράση του προξένου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Αχιλλέα Ρακίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή