Πλήρης στήριξη των βαλκανικών χωρών

Πλήρης στήριξη των βαλκανικών χωρών

Δύο διαφορετικά επίπεδα περιλαμβάνει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπρντο της Σλοβενίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικά επίπεδα περιλαμβάνει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπρντο της Σλοβενίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Κατά τη χθεσινή ημέρα έλαβε χώρα το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναμενόταν να συζητηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της AUKUS αλλά και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργός θα ενημέρωνε τους ομολόγους του και για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και τη σημασία της για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας όλης της Γηραιάς Ηπείρου.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από την περιοχή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη Σλοβενία.

Σήμερα, το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης στη Σλοβενία περιλαμβάνει συζήτηση για τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, με τον πρωθυπουργό να τάσσεται για ακόμα μία φορά υπέρ των χωρών αυτών, τονίζοντας πως πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Χθες ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση λέγοντας πως «δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια» προσθέτοντας πως «ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό»

Για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, καθώς εκτός των άλλων αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει περαιτέρω δεσμούς με χώρες της «γειτονιάς»μας, ενώ και η χώρα που φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Σλοβενία, προσφάτως προστέθηκε στη EUMED9 και με ελληνική πρωτοβουλία. Η συζήτηση σήμερα θα είναι χωρισμένη σε δύο σκέλη: Στην πρώτη συνεδρία θα συμμετάσχουν οι φορείς της περιοχής, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπου θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους, οι οποίες αφορούν την υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετάσχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή