Μετά την «καταιγίδα» χαμηλώνουν οι τόνοι στο ΚΙΝΑΛ

Μετά την «καταιγίδα» χαμηλώνουν οι τόνοι στο ΚΙΝΑΛ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «φρένο» στην ένταση –τουλάχιστον στο προσκήνιο– έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κ.Ε. την Κυριακή, αλλά και τα ερωτήματα στα διαδικαστικά να παραμένουν, συνεχίζεται η προεκλογική κούρσα για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά ανέδειξε την επικράτηση του SPD, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε πως δεν επιθυμεί το κόμμα να γίνει «ΚΚΕ του Κέντρου».

Από τη Σλοβενία, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), η Φώφη Γεννηματά, όπως αναμενόταν, ανέδειξε την πρόσφατη επικράτηση του SPD στις γερμανικές εκλογές ως «πολύ σημαντική εξέλιξη» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Σοσιαλδημοκρατία κερδίζει ξανά έδαφος στην Ε.Ε., φέρνοντας ελπίδα και άνεμο αλλαγής» Επιπλέον, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «πολύ ισχυρούς δεσμούς»των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με το ΠΑΣΟΚ, μήνυμα που εκτιμάται πως είχε έμμεσο αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εκ νέου το «παρών»στη σύνοδο. Σε γενικές γραμμές, η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά αντανακλά τη στρατηγική επιλογή της Χαρ. Τρικούπη να προβάλει και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το μομέντουμ που δημιουργεί ευρύτερα η νίκη του SPD.

Περί «μομέντουμ για την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία»μίλησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης (Action24), σημειώνοντας πως υπάρχει «προοδευτικός κόσμος που δεν πιστεύει πια στον κ. Τσίπρα και βλέπει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο» Ως προς τις εσωκομματικές εκλογές έκανε λόγο για «δύο μήνες μιας πολιτικής διαδικασίας, που μπορεί να δημιουργήσει προοπτική για ένα σύγχρονο κόμμα» «Τα υπονοούμενα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον αγώνα» πρόσθεσε, δείχνοντας προς το στρατόπεδο της ηγεσίας, ενώ, συνεχίζοντας αιχμηρά, χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας»τη συμμετοχή του κόμματος σε προοδευτική διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Προτιμώ το ΚΙΝΑΛ σε μια κατεύθυνση του SPD, παρά να είναι ΚΚΕ του Κέντρου» υπογράμμισε.  Επιπλέον, απέκρουσε ως «συκοφαντίες»τις αναφορές του Βασίλη Κεγκέρογλου στην Κ.Ε. περί μη συμμετοχής του στην οικονομική ενίσχυση της παράταξης, τονίζοντας πως στηρίζει το κόμμα με συνέπεια και με τον νόμιμο τρόπο και σημειώνοντας με νόημα πως από το 2014 το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά «την ημέρα που κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες κι ενώ υπάρχει ήδη νομική γνωμάτευση επί του θέματος»

Οσον αφορά τα διαδικαστικά των εκλογών και το φλέγον ζήτημα των υπογραφών, ο Χάρης Καστανίδης επέμεινε χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ) στη θέση πως «δεν υπάρχει μητρώο μελών» τονίζοντας ότι οι υποψηφιότητες θα πρέπει είτε να επικυρωθούν με απόφαση της Κ.Ε. είτε να γίνουν δεκτές 5.000 υπογραφές πολιτών, ανεξαρτήτως μητρώου. Συνεπώς, το θέμα φαίνεται πως παραμένει ανοικτό και χωρίς σαφή πιθανή κατάληξη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Πάντως, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και συνήθης… πυροσβέστης των εσωτερικών εστιών) Κώστας Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι «το διαδικαστικό κομμάτι θα λυθεί τις επόμενες ημέρες»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή