«Ναι» από ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλο για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

«Ναι» από ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλο για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Με δύο «ναι» χρωματισμένα με επιμέρους ενστάσεις και δύο «όχι»υποδέχθηκαν χθες στη Βουλή, όπως αναμενόταν, την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο «ναι» χρωματισμένα με επιμέρους ενστάσεις και δύο «όχι»υποδέχθηκαν χθες στη Βουλή, όπως αναμενόταν, την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Εμείς πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ, την αποτρεπτική ικανότητα και τελικά τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, για να προσθέσει: «Ψηφίζουμε τη συμφωνία γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Ομως, στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνισης και επεξήγησης. Βεβαίως υπάρχουν και δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον, αν η κυβέρνηση δουλέψει με σχέδιο και στρατηγική» Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» μίλησε για το κόστος των πλοίων που θα προμηθευτεί η Ελλάδα και κατέστησε σαφή τη διαφωνία της με την παράμετρο του Σαχέλ.

«Αυτό που προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμη κι αυτά που βάζουν κάποιους αστερίσκους στη συμφωνία για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων»επισήμανε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και έκανε λόγο για «συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.»

Ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, αναφέροντας ότι ψηφίζει υπέρ της συμφωνίας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για σειρά θεμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι επιβαρύνεται πολύ η ήδη επιβαρυμένη με το χρέος ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή