Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τις φρεγάτες – Διπλή γλώσσα από Τσίπρα

Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τις φρεγάτες – Διπλή γλώσσα από Τσίπρα

Και την ελληνογαλλική συμφωνία «με ένα νόμο και ένα άρθρο θα την καταγγείλετε;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρεία πλειοψηφία που συνδιαμόρφωσαν Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση εγκρίθηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας ωστόσο νωρίτερα πυροδότησε μια νέα σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σύγκρουση, που είχε και προσωπικά χαρακτηριστικά, προσέλαβε διαστάσεις αντιπαράθεσης αναφορικά με το αμυντικό δόγμα της χώρας και με το ποια παράταξη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Στα αξιοσημείωτα είναι, πάντως, ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας, δεχόμενος την πίεση του πρωθυπουργού, φάνηκε να περιορίζει το εύρος των αρχικών διαφωνιών του ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Παρίσι και δήλωσε ότι ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αλλαγή μόνο ως προς την παράμετρο της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία δεν αναφέρεται σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ

Τσίπρας: Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για κούρσα εξοπλισμών

«Ναι» από ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλο για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα επιδιώξει την αλλαγή μόνο ως προς την παράμετρο της ελληνικής στρατιω-τικής συμμετοχής στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.

Απέναντι στα 191 «ναι»–αθροίστηκαν και οι θετικές ψήφοι των ανεξάρτητων Κ. Μπογδάνου και της προερχόμενης από το ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνας Αδάμου–κατεγράφησαν οι αρνητικές ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή το «όχι»του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «εθνική εξαίρεση» ενώ σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα και ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά των προβλέψεων της συμφωνίας έκανε λόγο για «ψέματα» τα οποία τουλάχιστον στη Βουλή δεν πρέπει να διακινούνται. «Οφείλετε να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση στον ελληνικό λαό εάν και αυτή τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο θα την καταγγείλετε, εφόσον ο ελληνικός λαός σάς εμπιστευθεί και πάλι τις τύχες του. Θα την καταγγείλετε, θα την επαναδιαπραγματευθείτε;» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά στο τέλος της δευτερολογίας του: «Θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό» Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη μεγάλη ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο ότι δεν προβλέπεται γαλλική συνδρομή για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ο πρωθυπουργός αλλά στη συνέχεια και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τόνισαν ότι ρήτρα η οποία να αφορά «κυριαρχικά δικαιώματα»δεν υπάρχει σε καμία συμφωνία διεθνώς.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού και στην επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί της προοπτικής να υπάρχουν «φέρετρα στρατιωτών με ελληνική σημαία από την περιοχή του Σαχέλ» «Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει την κυβερνώσα παράταξη για «εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού»και τον πρωθυπουργό για «ομιλία εμπρηστική και διχαστική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή