Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία δεν αναφέρεται σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία δεν αναφέρεται σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ

Χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου από το θέμα συζήτησης, που ήταν αποκλειστικά η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε κατά την πρωτολογία του τη φιλοσοφία και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «κενά»που δεν μας καλύπτουν.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου από το θέμα συζήτησης, που ήταν αποκλειστικά η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε κατά την πρωτολογία του τη φιλοσοφία και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «κενά» που δεν μας καλύπτουν. Βασικός πυλώνας της ομιλίας Μητσοτάκη ήταν πως η Ελλάδα με τη συμφωνία μπαίνει σε νέα ρότα, εφαρμόζοντας ένα νέο δόγμα. «Η Ελλάδα δεν απειλεί ούτε όμως και απειλείται, αντίθετα διευρύνει τις συμμαχίες της, πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δίπλα στο διεθνές δίκαιο και το νομικό οπλοστάσιο η Ελλάδα βάζει πλέον και μία γεωπολιτική διάσταση, αυξάνοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Ειδική αναφορά έκανε και στη ρήτρα της συμφωνίας για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. «Και όλοι ξέρουμε –όπως υπενθύμισε και ο κ. υπουργός χθες–ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε.   

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα εφαρμόζει ένα νέο δόγμα και «δεν απειλεί ούτε όμως και απειλείται, αντίθετα διευρύνει τις συμμαχίες της».

Μεγάλο κομμάτι της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός το αφιέρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως η συμφωνία δεν καλύπτει την περίπτωση που τουρκικά πολεμικά πλοία βρεθούν εντός ελληνικής ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας, «που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ενώ πρόσθεσε πως η συμφωνία περιλαμβάνει μια γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης, ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή, γι’ αυτό και υπάρχει η αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική. Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος μάλιστα στο δίδυμο των κ. Τσίπρα και Κατρούγκαλου, υπογράμμισε πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας» Γι’ αυτό άλλωστε, κατέληξε ο πρωθυπουργός, «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα»

Η πρωτολογία είχε βέβαια και απευθείας αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πάντως οι τόνοι να ανεβούν παραπάνω του λελογισμένου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως πριν εκφραστεί δημοσίως, όλα αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει ως τέως πρωθυπουργός και να μη μηδενίζει το γεγονός πως «ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας ως εγγυητής της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και αν χρειαστεί και εν όπλοις» Τέλος, ο πρωθυπουργός κατά την πάγια τακτική του το τελευταίο διάστημα ενέταξε την ελληνογαλλική συμφωνία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, κάνοντας λόγο για ένα πρόπλασμα μιας «ισχυρής, αυτόνομης και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ενωσης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή