«Ανθίζουν» οι συνιστώσες εντός του ΚΙΝΑΛ

«Ανθίζουν» οι συνιστώσες εντός του ΚΙΝΑΛ

Τι σηματοδοτεί η παρέμβαση στελεχών προερχόμενων από την Ανανεωτική Αριστερά, το Ποτάμι και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία της τρίτης συνιστώσας εντός του Κινήματος Αλλαγής – μετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ – επικύρωσε η χθεσινή παρέμβαση στελεχών προερχόμενων από την Ανανεωτική Αριστερά, το Ποτάμι και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Επί της ουσίας πρόκειται για μια ευρύτερη ενοποίηση των μη πασοκικών στελεχών που παρέμειναν στη Χαρ. Τρικούπη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η πρωτοβουλία;

Δημιουργήθηκε νέα, με τη συμμετοχή στελεχών από την Ανανεωτική Αριστερά, το Ποτάμι και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Βασικό άξονα συνιστά το καθαρό αίτημα για μη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Με τη συζήτηση περί ολικής επαναφοράς του «πράσινου ήλιου» να έχει φουντώσει στο εσωκομματικό πεδίο λόγω των εκλογών για την ηγεσία, ο μικρός εσωτερικός πόλος, που δεν διέπεται από πασοκικές καταβολές, επί της ουσίας «περιχαρακώνει» το έδαφος γύρω από την εν λόγω συζήτηση, προτάσσοντας τη συνέχιση της πορείας του ΚΙΝΑΛ ως ενιαίου φορέα. «Η επιμονή στο σχήμα του Κινήματος Αλλαγής με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον και σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη στην παρέμβασή τους.

Παρότι πάντως, όπως διατύπωναν κάποια εξ αυτών στην «Κ» η ανακοίνωση δεν σχετίζεται με τις εσωκομματικές εκλογές –τουλάχιστον ως προς την κατεύθυνση της στήριξης υποψηφίων– είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κίνηση που «ακουμπά»και στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία. Η αναφορά, παραδείγματος χάριν, ότι «είναι σημαντικό να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη συντηρητική παράταξη, αλλά όχι με όρους “αντιδεξιού μετώπου”» εκτιμάται ότι σηματοδοτεί αποστάσεις από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη.

Πολύ περισσότερο, δε, η απόρριψη κάθε συζήτησης περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι χαράσσει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η συνιστώσα δεν θα εκφράσει συλλογικά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, τα στελέχη της εκτιμάται πως κινούνται κοντά στις θέσεις είτε της Φώφης Γεννηματά είτε του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η εν λόγω παρέμβαση, πάντως, δεν ήταν η μοναδική που δημοσιοποιήθηκε χθες. Από την πλευρά τους, την «Πρωτοβουλία για τη Διεύρυνση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς» ανακοίνωσαν οκτώ στελέχη (μεταξύ τους η Εύα Καϊλή, η Χ. Κεφαλίδου, ο Θ. Παπαθεοδώρου και ο Γ. Μεϊμάρογλου), αρκετά εκ των οποίων έχουν συνταχθεί δημοσίως με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το κείμενο κινείτο κοντά στις θέσεις του πρώην υπουργού, στέλνοντας μήνυμα διεύρυνσης και μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «δεσμεύσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας, με πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο»  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή