Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των κρίσεων για την κυβέρνηση

Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των κρίσεων για την κυβέρνηση

Σε μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φέρουν έξτρα κόστος ύψους 100 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές της Γηραιάς Ηπείρου, με τις κυβερνήσεις να επιχειρούν προσώρας να αντιμετωπίσουν κατά μόνας το τεράστιο πρόβλημα.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φέρουν έξτρα κόστος ύψους 100 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές της Γηραιάς Ηπείρου, με τις κυβερνήσεις να επιχειρούν προσώρας να αντιμετωπίσουν κατά μόνας το τεράστιο πρόβλημα. Μέσα σε αυτό τον παγκόσμιο κυκεώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων, η οποία χθες διευρύνθηκε, καθώς το πρόβλημα είναι δυναμικό και διαρκώς εντείνεται. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στο μέσο νοικοκυριό μέχρι η παγκόσμια αυτή κρίση να εξομαλυνθεί. Οι χθεσινές ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο, τους κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη, και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο: να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, που το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζει ο χειμώνας, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και μπορεί αναπόφευκτα να έχει και πολιτικές προεκτάσεις.  

Μετά το μεταναστευτικό, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας.

Ο κ. Σκυλακάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του έθεσε ένα γενικό πλαίσιο, απολύτως πολιτικό και όχι οικονομικό. Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών ενέταξε την ενεργειακή κρίση ως έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση: τη μεταναστευτική, την πανδημική, την κλιματική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις, να ακολουθήσει την ίδια τακτική με τις προηγούμενες κρίσεις: να τις προλάβει όσο αυτό είναι δυνατόν. Στο μεταναστευτικό, έκλεισε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, έκλεισε τη χώρα πολύ νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις. Στην τουρκική επιθετικότητα, επέλεξε να θέσει εγκαίρως το πρόβλημα σε εταίρους και συμμάχους, ώστε να το καταστήσει ευρωπαϊκό από ελληνοτουρκικό. Το ίδιο μοντέλο, με άγνωστα ωστόσο αποτελέσματα, επιχειρεί και τώρα ώστε να προλάβει τις εξελίξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, που έκανε λόγο για μια «νέα πρόκληση»όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κινηθεί γρήγορα και να δείξει αντανακλαστικά.  

Η νέα κρίση επιτείνει την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο γρήγορης μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και οικονομία. Ασχέτως αν οι προβλέψεις λένε πως δεν θα κρατήσει πολύ –αλλά θα είναι πολύ σφοδρή– η ανάγκη για μετασχηματισμό της οικονομίας γίνεται επιτακτική. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως οι αυξήσεις αφορούν ακριβά, εισαγόμενα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη, μέσω της αύξησης του κόστους των ρύπων. Ετσι, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ταχύτατη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την εγχώρια παραγωγή ρεύματος από τις πολύ φθηνότερες, πλέον, ανανεώσιμες πηγές, που η χώρα μπορεί να διαθέτει σε αφθονία. Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στην πρώτη γραμμή τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έμειναν πίσω λόγω πανδημίας και θα κρίνουν, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, εν πολλοίς τις επόμενες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή