Η Τουρκία ζητάει τώρα 40 F-16 από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία ζητάει τώρα 40 F-16 από τις ΗΠΑ

Αμφίβολο εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα μετά το «όχι» για τα αεροσκάφη F-35

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70!

Ο κ. Ακάρ, σε ομιλία του στη Ναυτική Ακαδημία της Τουρκίας, ανέφερε πως «ειδικά πρόσφατα, η αγάπη για εξοπλισμό έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας κάποιες συμφωνίες με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών. Πρώτα κοιτάξτε τα μαθηματικά και την Ιστορία. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή, χρωστούν πολλά». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως «υπάρχουν προσπάθειες για την πραγματοποίηση ερευνών, “παραβιάζοντας” τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Εκεί, οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού μας έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και δεν επέτρεψαν να εισέλθει το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίδραση του Χουλουσί Ακάρ στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Εντύπωση προκάλεσε η ενόχληση του κ. Ακάρ για την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις Οινούσσες. «Αν το να έρχονται και να κάνουν άσκηση στο νησί των Οινουσσών, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, δεν αποτελεί πρόκληση, τότε τι είναι; Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, ειδικά οι χώρες της Ε.Ε., ότι το μέρος που αυξάνει την ένταση με αυτές τις προκλήσεις είναι η Ελλάδα» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, η Toυρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Βlock-70 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ζητεί τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35. Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, το αίτημα για την αγορά αξίας δισεκατομμυρίων περνάει από τη δια-δικασία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και υπόκειται σε έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών και το Κογκρέσο, που έχει την εξουσία να το μπλοκάρει. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η τουρκική πρεσβεία δεν σχολίασαν το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, επίσης της Lockheed Martin, αλλά εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, απειλούν (σ.σ. τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα) τα F-35, τα οποία είναι 5ης γενιάς και αποκαλούνται «αόρατα»αεροσκάφη.

Το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα αρνηθούν και αυτό το αίτημα της Αγκυρας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους είχε αναφέρει πως «η Ουάσιγκτον δεν δίνει στην Τουρκία ούτε τους Patriot ούτε τα F-35 και δεν γνωρίζουμε αν θα υποστηρίξει τα F-16» O πρόεδρος της Τουρκίας είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά, υποβρύχια κ.ά., από τη Ρωσία! Αναλυτές στη γειτονική χώρα εκτιμούν πως το τουρκικό αίτημα ενδέχεται να υποβλήθηκε για να δημιουργηθεί η αφορμή της αγοράς ρωσικών όπλων, καθώς η πιθανότητα αποδοχής αυτού του αιτήματος από το Κογκρέσο θεωρείται ιδιαίτερα μικρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή