Το ανακάτεμα της τράπουλας μετά τα εξοπλιστικά

Το ανακάτεμα της τράπουλας μετά τα εξοπλιστικά

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήσιμη για πολιτικά συμπεράσματα πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Τα ερεθίσματα που πήραν οι ψηφοφόροι του μεσαίου, αλλά και του δεξιού χώρου, ήταν πολλά τόσο από την ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας όσο και από τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε τη γραμμή της συναίνεσης στα εθνικά θέματα και το αφήγημα περί «υπερεξοπλισμών» βρήκε σχεδόν σύμφωνο και το συμμαχικό πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Είναι γεγονός πως, πλησιάζοντας στις εκλογές, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως μια σκληρή στροφή και μια δομική αντιπολίτευση αποτελεί μονόδρομο. Από τη στιγμή μάλιστα που με το «παρών» πάντα ένα κόμμα ακροβατεί και κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως υιοθετεί μια απολιτίκ στάση, «βγάζοντας την ουρά του απέξω». Το κρίσιμο ζήτημα που κλήθηκαν να συζητήσουν τα κορυφαία στελέχη στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν είναι η δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί το κόμμα από τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής. Και συνεπώς η μετατόπιση από το «παρών» στο «όχι» θεωρήθηκε αναγκαία.  

Η άλλη ένσταση της Κουμουνδούρου είναι πως με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ένα προκεχωρημένο φυλάκιο που θα χρησιμοποιούν ξένες δυνάμεις. Με απλά λόγια, στην Κουμουνδούρου λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε «θέατρα συγκρούσεων» χωρίς απόφαση κάποιου διεθνούς οργανισμού. 

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δείξει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, των οποίων τα ποσά είναι τεράστια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα θα επανακαταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Το επιχείρημα πως ο κ. Τσίπρας πληρώνει με το ίδιο νόμισμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών δεν το δέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδέουν όμως τη στάση που τηρεί η Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική με μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και με αυτό τον τρόπο δικαιολογούν την ανοχή που είχε δείξει έως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη στάση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Είναι σίγουρο ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τις ρωγμές που άφησε στη Ν.Δ. η αποπομπή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οπως υποστηρίζουν, η δυναμική της «σκληρής» δεξιάς πτέρυγας μέσα στη «γαλάζια» παράταξη δεν είναι αμελητέα. 

Οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβερνώσα παράταξη κινδυνεύει να χάσει προς τα λοιπά κόμματα της «πολυκατοικίας» ένα ποσοστό κοντά στο 3,5% και προς τον Κυριάκο Βελόπουλο ακόμα ένα 2%. Για αυτό, άλλωστε, ισχυρίζονται πως το παράθυρο για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου παρέμεινε ορθάνοιχτο. «Μισή διαγραφή» τη χαρακτήριζε κορυφαίο στέλεχος στην «Κ», συμπληρώνοντας πως οι ανέμελες εσωκομματικές ημέρες στη Ν.Δ. έχουν τελειώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή