Κυβέρνηση: Ανάπτυξη και στο βάθος κάλπες

Κυβέρνηση: Ανάπτυξη και στο βάθος κάλπες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Μέγαρο Μαξίμου με τα στοιχεία που έχει έως τώρα, διαβλέπει πως η επόμενη χρονιά, το 2022, θα αποτελέσει «θετική έκπληξη» όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Μέγαρο Μαξίμου με τα στοιχεία που έχει έως τώρα, διαβλέπει πως η επόμενη χρονιά, το 2022, θα αποτελέσει «θετική έκπληξη» όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, με αρμόδιες πηγές να μιλούν πλέον στο παρασκήνιο για μεγάλη πιθανότητα η οικονομία να ακολουθήσει τροχιά «V» δηλαδή μετά τη μεγάλη κάμψη λόγω της πανδημίας να υπάρξει απότομη ανάκαμψη. Είναι αυτονόητο πως κάτι τέτοιο έχει άμεσο αντίκτυπο και σε πολιτικές εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα και να τεκμηριωθεί η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες και οι κυβερνητικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η οικονομία το 2022 ακολουθήσει έντονη ανοδική πορεία, τότε είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός δεν θα θέλει σε καμία περίπτωση να «ανακόψει»την πορεία αυτή, ειδικά πριν από το καλοκαίρι του 2022 που προμηνύεται το καλύτερο των τελευταίων ετών και να πάει η χώρα σε διπλές εκλογές, δηλαδή εν μέσω ανάπτυξης να βρεθεί η χώρα επί δίμηνο σε εκλογική διαδικασία. Συνεπώς, το νωρίτερο που μπορεί να συζητηθεί με τα τωρινά δεδομένα προσφυγή στις κάλπες είναι από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά.  

Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας απομακρύνουν το σενάριο για εκλογές το 2022 – Πώς επηρεάζει η ενεργειακή κρίση.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός της ερχόμενης άνοιξης «καίγεται» και για έναν ακόμη λόγο: η σφοδρή ενεργειακή κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, θα διαρκέσει όπως φαίνεται μέχρι την άνοιξη και ίσως να είναι οξύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό συνεπάγεται πως μεσαία και μικρά νοικοκυριά έως το καλοκαίρι θα βρίσκονται υπό πίεση, παρά τις δημοσιονομικές διευκολύνσεις που ήδη παρέχονται ύψους 500 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου εκλογές εν μέσω κρίσης δεν προσφέρονται.  

Στη Σύνοδο Κορυφής  

Την ίδια ώρα, τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη νέα κρίση είναι όλα πάνω στο τραπέζι. Προσώρας πάντως κυβερνητικές πηγές κόβουν κάθε συζήτηση για περαιτέρω παροχές, ειδικά σε επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς εκτός του υπέρογκου κόστους, το σύνηθες είναι οι επιχειρήσεις να κάνουν διμερείς συμφωνίες όσον αφορά την ενέργεια, οι οποίες τις καλύπτουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας να θέσει την ελληνική ατζέντα όπως παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα και να ζητήσει μια κοινή πολιτική. Ηδη μάλιστα για το θέμα αυτό φαίνεται πως είναι σε κοινή γραμμή με Ισπανία και Γαλλία. Από την πλευρά του, το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει αύριο αναμένεται να καταθέσει μία πρόταση για συζήτηση που θα αφορά σε πρώτη φάση τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σε δεύτερη την αυστηροποίηση του πλαισίου ανταγωνιστικότητας ώστε να μην εκτοξεύονται οι τιμές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται από πλευράς Ε.Ε. να εφαρμοστεί και ένα παρόμοιο «μοντέλο εμβολίων» δηλαδή να υπάρξει κοινή αγορά ενέργειας και μετά καταμερισμός σε κάθε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή