Σκληρό πόκερ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με εξεταστική επιτροπή

Σκληρό πόκερ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με εξεταστική επιτροπή

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει έρευνα από το 2015

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ίδιο «νόμισμα» θέλει να απαντήσει η Ν.Δ. στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο, όπως έχει γίνει γνωστό, να ζητήσουν τη διεύρυνση της έρευνας από το 2015, που ανέλαβε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συγκεκριμένη πάντως επιλογή να έχει διάφορα διαδικαστικά προσκόμματα και αρκετές εναλλακτικές ώστε να γίνει πράξη.  

Τα εναλλακτικά σενάρια, με βάση και τις περαιτέρω κινήσεις από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Το βασικό εμπόδιο είναι πως σε περίπτωση που η Ν.Δ. ζητήσει τη διεύρυνση, αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, που δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης: ο πρώτος είναι να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξει τη δική του πρόταση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι η αλλαγή που έγινε με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρωτοβουλία μάλιστα της Ν.Δ., δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών. Συνεπώς η πρόταση για διεύρυνση της εξεταστικής επιτροπής στην περίοδο 2015-19 είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να πάρει πρωτοβουλία το ΚΙΝΑΛ, που αναδεικνύεται σε ρόλο ρυθμιστή. Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης είναι 119 (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση). Συνεπώς εάν το ΚΙΝΑΛ, που έχει δηλώσει δημοσίως πως αποδέχεται κάθε έρευνα που αφορά τη διαφάνεια, βάλει «όρο»στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα υπερψηφίσει την πρότασή του μόνο εάν διευρυνθεί και στην περίοδο 2015-2019, τότε μπορεί να έχουμε μια εξεταστική που θα περιλαμβάνει και την πρόταση της Ν.Δ. Εάν καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν προχωρήσει –ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση του– τότε θα ενεργοποιηθεί το τρίτο σενάριο: θα πάμε σε δύο εξεταστικές επιτροπές, κάτι που πάντως δεν είναι καθόλου κολακευτικό για το πολιτικό σύστημα και επιπλέον θα δημιουργήσει μια τοξικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει το κόμμα που προηγείται, εν προκειμένω τη Ν.Δ., η οποία με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως επιθυμεί την πολιτική ομαλότητα.  

Σκληρό πόκερ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με εξεταστική επιτροπή-1
Την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα (φωτ. ΙNTIME NEWS).

Σενάρια  

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η πρόταση που προσανατολίζονται να καταθέσουν θα ζητάει την έρευνα των πεπραγμένων όλων των κομμάτων από το 2015 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει δεκτή από την αντιπολίτευση. Εάν, ωστόσο, δεν αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση, υπάρχει στο τραπέζι και άλλο σενάριο: να μην καταθέσει δική της πρόταση η κυβέρνηση, να περάσει ως έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρήσει μετά η Ν.Δ., έχοντας την πλειοψηφία στην εξεταστική, να διευρύνει περαιτέρω τη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα ξανά στην επικαιρότητα για να αποκομίσει μόνο πολιτικά οφέλη και να δικαιολογήσει στο δικό του κοινό τον λόγο που 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές εξακολουθεί να υπολείπεται τόσο πολύ της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Οπως και να ‘χει, πάντως, το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ανοίξει πολιτικά τη βεντάλια και να μιλήσει συγκεκριμένα για την περίοδο 2015-19.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή