Ο προϋπολογισμός ανεβάζει στα ύψη το θερμόμετρο

Ο προϋπολογισμός ανεβάζει στα ύψη το θερμόμετρο

Κύκλος με ίσως τις πιο ενδιαφέρουσες κατά τα τελευταία χρόνια συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής άνοιξε χθες, καθώς διεξήχθη η πρώτη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλος με ίσως τις πιο ενδιαφέρουσες κατά τα τελευταία χρόνια συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής άνοιξε χθες, καθώς διεξήχθη η πρώτη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Το ενδιαφέρον εδράζεται στο γεγονός ότι, όπως κατεδείχθη από τις πρώτες κιόλας τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά τις παραδοσιακές μεταξύ τους διαφορές, κοινή είναι η διαπίστωση όλων ότι η τρέχουσα συγκυρία και οι προοπτικές της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ρευστότητα, που με τη σειρά της καθιστά επιβεβλημένη τη στάση διαρκούς επιφυλακής.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στη Βουλή πως απαιτείται αυξημένη επιφυλακή λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Επιπροσθέτως, και με το φάσμα της ακρίβειας να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως με πρωτοβουλία του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Χρ. Σταϊκούρα, θα συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να γίνει ενημέρωση και συζήτηση «επί του ζητήματος της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων».

«Το προσχέδιο είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας, αξιοπιστίας, συντηρητικών εκτιμήσεων ρεαλιστικών προβλέψεων, φιλόδοξων στόχων» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση μπροστά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση και την αναμενόμενη εξ αυτής επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών «υλοποιεί συνεκτικές, εθνικές πολιτικές, για όσο χρειαστεί». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Εφη Αχτσιόγλου επίσης ανέφερε ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας ξεκίνησε από την ενέργεια, δεν αφορά όμως, πλέον, μόνο το κόστος της ενέργειας. Οι μισές επιχειρήσεις ανεβάζουν τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, σε είδη ευρείας κατανάλωσης και σε υπηρεσίες» Και υπό αυτό το πρίσμα, μίλησε για ένα «δυστοπικό σκηνικό»και υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές επιλογές συνιστούν «πολιτικές αποκλεισμού και όξυνσης των ανισοτήτων» αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας «ανθρωπιστικής κρίσης». Κριτική στην κυβέρνηση, αλλά με αιχμές και στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό παρελθόν του, ασκούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη μεταξύ άλλων να κάνει λόγο για μια «κοινωνία δύσπιστη και ανασφαλή, μια αγορά ανήσυχη και προβληματική και τα νοικοκυριά, τα χαμηλά εισοδήματα, να περνάνε περιόδους συνεχούς, αν θέλετε, υποβάθμισης και ένδειας και ανέχειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή