ΚΙΝΑΛ: Στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές

ΚΙΝΑΛ: Στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές

Δεν υφίσταται ζήτημα αναβολής μετά την αποχώρηση της Φ. Γεννηματά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή δεδομένων και συσχετισμών φέρνει στο Κίνημα Αλλαγής η επόμενη μέρα της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία. Εν μέσω θερμών μηνυμάτων συμπαράστασης από όλες, ανεξαιρέτως, τις εσωκομματικές πλευρές, η Χαρ. Τρικούπη καλείται να χαρτογραφήσει το νέο προεκλογικό έδαφος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην παραπέμπουν σε σημαντικές αλλαγές.

Το ζήτημα που τέθηκε πρώτο ήταν μια πιθανή αναβολή των εκλογών. Από νωρίς, ωστόσο, φάνηκε ότι δεν πρόκειται για ισχυρή πιθανότητα, καθώς πέρα από τους τρεις συνυποψηφίους της, και στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά η επικρατούσα άποψη ήταν ότι πρέπει οι διαδικασίες να συνεχιστούν κανονικά. «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναβολής» έλεγε στην «Κ» στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνοντας εικόνα ευρείας συναίνεσης για κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου.

Υποχωρούν τα σενάρια περί τέταρτης υποψη-φιότητας – Οι νέες ισορροπίες στη μάχη για την ηγεσία.

Εξίσου κατηγορηματική, επιπλέον, ήταν η διατύπωση της ίδιας πηγής και ως προς τα σενάρια περί τέταρτης υποψηφιότητας από τις τάξεις των προεδρικών, αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, η «αντικατάστασή»της από άλλον υποψήφιο δεν αποτελεί επιθυμία και της ίδιας της κ. Γεννηματά.

Συνεπώς, το μόνο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω – κάτω θα ήταν μια «ανεξάρτητη» κίνηση, χωρίς, πάντως, κάτι τέτοιο να διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά την ονοματολογία που έχει ξεσπάσει. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι προσώρας δεν έχει τεθεί και ζήτημα παράτασης της προθεσμίας για τις υπογραφές, που λήγει αύριο.

Παράλληλα, από τον ηγετικό πυρήνα απέρριπταν και τα σενάρια περί «μεταβατικού προέδρου» που θα αναλάμβανε τα ηνία και στο Κοινοβούλιο. Αλλωστε και η ίδια η κ. Γεννηματά στη δήλωσή της ξεκαθάριζε ότι θα παραμείνει πρόεδρος έως τις εσωκομματικές κάλπες. Συνεπώς, εάν τεθεί θέμα εκπροσώπησης στη Βουλή, αυτή θα αναληφθεί από τον Κώστα Σκανδαλίδη, πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Πώς διαμορφώνονται όμως τα δεδομένα ως προς την κατανομή δυνάμεων; Παρότι πρώιμη ως συζήτηση, οι νέοι συσχετισμοί εκτιμάται ότι ενισχύουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα προεκλογικά πυρά είχαν ανταλλαγεί και μεταξύ των δύο, η απόσταση που χωρίζει τον ευρωβουλευτή από την πλευρά Γεννηματά είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη με το στρατόπεδο Λοβέρδου, κάτι που προϊδεάζει για μετατοπίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Με τα τωρινά δεδομένα, παράλληλα, πολύ πιθανή θεωρείται και η κινητικότητα «παπανδρεϊκών» προς τον Χ. Καστανίδη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν όλοι στο ΚΙΝΑΛ, στην παρούσα φάση απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η πορεία της υγείας της κ. Γεννηματά. Αλλωστε, με ιδιαίτερα θερμά λόγια συνόδευσαν όλοι οι συνυποψήφιοί της το «πάγωμα»των προεκλογικών τους δραστηριοτήτων, με το όλο σκηνικό να δημιουργεί και μια εικόνα συσπείρωσης, μετά την ένταση που είχε προηγηθεί. Ευρύτερα, επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι μαχήτρια και το έχει αποδείξει» Στον «Ευαγγελισμό»βρέθηκε χθες το πρωί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή