ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Γ. Οικονόμου: Ενιαία επιχειρησιακά κέντρα και πλήρης επιφυλακή

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών, ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

kakokairia-mpallos-g-oikonomoy-eniaia-epicheirisiaka-kentra-kai-pliris-epifylaki-561539023

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Μπάλλος» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμύρες

«Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι από χθες το βράδυ λειτουργούν ενιαία επιχειρησιακά κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών, ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας», τόνισε και επεσήμανε ότι ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του κ. Στυλιανίδη με συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής:

  • Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, ήδη έχει συμβεί αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συμφωνία με ΗΠΑ

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία υπογράφεται εντός της ημέρας, αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα μας γεωστρατηγικά και πολιτικά. «Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή. «Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. Η ενεργητική και σώφρονα διπλωματία που εφαρμόζουμε, μάς επιτρέπει να συνάπτουμε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος» πρόσθεσε.

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Η Συμφωνία, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, βαδίζει στα χνάρια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020. Όπως διευκρίονισε, οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Mohamed Shaker, Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει προβλέψεις αυτής της Συμφωνίας που είναι η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Με τον τρόπο αυτό η  Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Οικονομία

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας, αποδίδει. Παρά την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία αποτελεί κοινή εκτίμηση όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και προσδιορίζονται κοντά στο 6% του ΑΕΠ».

«Η ανάπτυξη έχει ως κέντρο τον άνθρωπο»

«Η ανάπτυξη αυτή έχει ως κέντρο τον άνθρωπο. Όσα σχεδιάζουμε, όσα πράττουμε στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην υποστήριξή τους, ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες που ζούμε και με την ενεργειακή κρίση και με το κύμα ανατιμήσεων. Στοχεύουν στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδος» είπε και πρόσθεσε: «Παρά την υγειονομική κρίση, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όχι μόνο διασφάλισαν αλλά και συνέβαλαν αποτελεσματικά στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας».

«Χάρη  στις πολιτικές μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Pfizer στη Θεσσαλονίκη  και το νέο Data Center της Lamda Hellix στην Αθήνα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες. Πρόκειται για επενδύσεις που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προσελκύουν αποφοίτους των Πανεπιστημίων και επαγγελματίες τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Ήδη περισσότεροι από 70 Έλληνες επέστρεψαν από το εξωτερικό, για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε: «Το Rebrain Greece με σταθερά βήματα γίνεται πραγματικότητα. Η επιστροφή στην Πατρίδα ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης δεν είναι μόνο στόχος, είναι και αναγκαίος όρος προκοπής και επιβίωσης της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει, μπορεί και γίνεται σιγά-σιγά ξανά μια χώρα  φιλική προς τη νέα γενιά, προς τους ανθρώπους με υψηλά προσόντα».

Τέσσερις παρεμβάσεις

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών:

1: Εγκρίθηκε χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, η ένταξη επιπλέον 36 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ. Έτσι μαζί με τα πρώτα 12 έργα 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, πρόκειται κυρίως για έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς και έργα για την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις υποδομές και τις μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

2: Επεκτείνεται για 3 μήνες η εφαρμογή  του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α’ κατοικία, ενώ παράλληλα γίνονται βελτιώσεις και στα δύο προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» προς όφελος των δανειοληπτών. «Συμμεριζόμαστε, καταλαβαίνουμε, αισθανόμαστε απόλυτα τη θέση των ανθρώπων που βιώνουν δυσκολίες και για αυτό τους στηρίζουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

3: Επεκτείνεται η χορήγηση ετήσιου στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, με κριτήρια όπως ο τόπος μόνιμης κατοικίας και ο τόπος φοίτησης, το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση των οικογενειών τους. «Με τον τρόπο αυτό η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης φαίνεται και από το ότι αυτή πια συντελείται με τους ίδιους όρους που σπουδάζουν οι νέοι στα Πανεπιστήμια», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

4: Νέο πλαίσιο για τα διπλώματα οδήγησης. Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών.

Οι κύριοι στόχοι του, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είναι: «Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών. Η ενίσχυση της Διαφάνειας, ώστε να μπει «φρένο» σε φαινόμενα διαφθοράς. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας εξέτασης, ενώ ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται η θέσπιση νέου κατώτατου ορίου ηλικίας για την παρακολούθηση  εκπαίδευσης  και τη δυνατότητα για εξετάσεις τα 17 έτη όπως και η δυνατότητα οδήγησης με συνοδό σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη και έχουν ολοκληρώσει  επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία».

Τελευταίες ειδήσεις