Συμφωνία με ισχυρές εγγυήσεις από ΗΠΑ – Nέα όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας

Συμφωνία με ισχυρές εγγυήσεις από ΗΠΑ – Nέα όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας

Υπεγράφη στην Ουάσιγκτον η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο βασικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τη διπλωματική φαρέτρα της Αθήνας στην περιοχή υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν, η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών. Στο συμβατικό κείμενο της MDCA, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια γίνεται αναφορά σε αμοιβαία απόφαση για περιφρούρηση «ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας» έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, «περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης». Παράλληλα, στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται (όπως αποκάλυψε η «Κ» ήδη από την Τρίτη) σαφής αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Καθώς, όπως λένε, ουσιαστικά οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της. Στην επιστολή, μάλιστα, από την αμερικανική πλευρά σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, παρότι δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, που το κάνει δεσμευτικό για όλες τις χώρες.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε περιφρούρηση «ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας», ενώ στην επιστολή Μπλίνκεν υπογραμμίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Στην επιστολή, επιπλέον, αφήνεται ανοιχτή η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε νησιά πλην της Κρήτης, κάτι που επίσης αποκάλυψε η «Κ» την Τρίτη, όπως και τις λεπτομέρειες της χρονικής διάρκειας. Στο κείμενο αναφέρεται ρητώς ότι αυτή «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού». Ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και όπου θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις αναφέρονται ο Βόλος (Στρατόπεδο Γεωργούλα), η Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο Γιαννούλη), το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Ναυτική Βάση της Σούδας.

Οι βελτιώσεις στο λεκτικό τόσο στις εισαγωγικές παραγράφους της MDCA όσο και στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον κ. Μητσοτάκη, καθώς και η αναφορά στην προοπτική αξιοποίησης νησιών στο μέλλον (εν ολίγοις της Σκύρου), αποτελούν εξέλιξη των τελευταίων ημερών και έγιναν αποδεκτές στην Αθήνα με ικανοποίηση. Σε ένα ευρύτερο πεδίο η Αθήνα, μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή στο Παρίσι της ελληνογαλλικής ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, προχωρεί σε μια ακόμα διμερή συμφωνία με παραπομπές σε κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία. Και στις δύο περιπτώσεις, μέσα αλλά και πέρα από το πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκύπτουν ξεκάθαρα τα ψήγματα μιας αναδυόμενης αρχιτεκτονικής όπου οι συλλογικές δεσμεύσεις συμπληρώνονται και από νέου τύπου διμερή σύμφωνα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι οι ΗΠΑ βλέπουν «την Ελλάδα ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας». Επί του ζητήματος της διάρκειας οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «η μεγαλύτερη διάρκεια είναι προφανές ότι επιτρέπει στη συμφωνία να μην εξαρτάται από τη συγκυρία της στιγμής στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής και προσδίδει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στη δέσμευσή τους να επενδύσουν γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα». Και πρόσθεταν ότι «την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή