ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη και το παρασκήνιο

Τελευταία «κλείδωσε» η παράγραφος για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη και το παρασκήνιο

Το περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των ήδη στενών δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ προδίδουν τόσο η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πρακτικά συνοδεύει τη νέα MDCA ως πολιτική δέσμευση, όσο και η κοινή διακήρυξη των υπουργείων Εξωτερικών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν κάνει σαφή αναφορά στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» Αυτή η τελευταία παράγραφος της επιστολής Μπλίνκεν αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ένα από τα τελευταία σημεία που «έκλεισαν»πριν από την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης συμφωνίας είχε ολοκληρωθεί περί τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη διαπραγμάτευση, με κύριους «παίκτες» το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καίριο ρόλο διαδραμάτισε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ, ο οποίος μαζί με τον πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, το «κλειδί»για τους πλέον δύσπιστους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από την ελληνική πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε τη διαδικασία, με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, αλλά και την πρέσβειρα στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αποτελεί επίσης κομβικό πρόσωπο.

Στη διαπραγμάτευση, καίριο ρόλο διαδραμάτισαν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Μπέργκερ και ο πρέσβης Τζ. Πάιατ.

Τόσο στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν όσο και στην κοινή διακήρυξη υπάρχει σαφέστατη αναφορά στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την άμυνα και έχουν ιδιαίτερη αξία για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), όπως τα προγράμματα EDA (πλεονάζον υλικό) και οι διαδικασίες FMS, FMF. Εξ ου και από τις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των αεροσκαφών F-16 και P-3B και των ελικοπτέρων S-70B καθώς και η προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R. Επιπλέον, οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35»

Ιδιαίτερες αναφορές υπάρχουν και στον τομέα της ενέργειας, όπου σημειώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον να μετατραπεί η χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, κάτι που πιστοποιείται από τον ΤΑΡ και την πρόοδο στον διασυνδετήριο με τη Βουλγαρία. Μνημονεύονται ακόμα ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων και ο πλωτός σταθμός επαναϋγραεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό το πλαίσιο, από την ελληνική πλευρά μνημονεύεται η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης αλλά και η ύπαρξη φυσικού αερίου που πρέπει να προωθηθεί στις αγορές από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν εκφράζει και την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για «διάλογο με τους γείτονές της»και την «προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο»