«Σκληρό πόκερ» με την Εξεταστική Επιτροπή

«Σκληρό πόκερ» με την Εξεταστική Επιτροπή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα «σκληρού πόκερ» σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλλά και για στημένες δημοσκοπήσεις είναι αυτή που διανύουμε. Η πρώτη πράξη παίχτηκε χθες στη Βουλή, ενώ την Πέμπτη, στη διάσκεψη των προέδρων, τα κόμματα θα κληθούν να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα βρεθούν στην Ολομέλεια, αλλά και πότε αυτή θα συγκληθεί. Στο Μαξίμου επιμένουν να ανοίξουν τη βεντάλια που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των σφυγμομετρήσεων, διευρύνοντας το πεδίο και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στην τοποθέτησή του απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Ωστε να μη φανεί ότι η πρόταση “φωτογραφίζει” ή τους μεν ή τους δε».

Κοινοβουλευτικές πηγές της «γαλάζιας» παράταξης σημείωναν πως ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε θετικά στη Βουλή στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως διαδικαστικά η Ολομέλεια θα πρέπει να δώσει μια σαφή και συγκεκριμένη εντολή στην επιτροπή που θα συσταθεί για το τι ακριβώς θα πρέπει να εξετάσει. Ολα δείχνουν πως το «βραχυκύκλωμα» είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η πλειοψηφία προσπαθεί κατ’ αρχάς να αποπροσανατολίσει από το μείζον θέμα, που είναι οι λίστες Πέτσα και ο οικονομικός εκβιασμός των μέσων ενημέρωσης εν μέσω πανδημίας εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης των διαφημιστικών εσόδων τους. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:

• «Είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εντέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει, μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν η έρευνα για χρηματοδότηση των ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις να αρχίσει από το 2015 – Η αντίδραση της Κουμουνδούρου.

• Είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ. 2 του Συντάγματος».

Οπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, «αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλώς να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής».

Με δεδομένη την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου ετοιμάζονται να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πως φοβάται να ανοίξει ο φάκελος των δικών του πεπραγμένων. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Documento που το 2019 προέβλεπε πως η ψαλίδα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στις 2,3 μονάδες. Στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δικαιολογήσει τη μεγάλη δημοσκοπική αδυναμία του μέσω ενός πολιτικού ελιγμού, που είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για fake δημοσκοπήσεις. Το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση η «γαλάζια» παράταξη δεν αποτελεί μια ελκυστική προοπτική, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη την αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματίζει ο εκφυλισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τον οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί. Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί πως στην επιτροπή που θα συσταθεί η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσει στη διεύρυνση έστω και την τελευταία στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή