Η Αγκυρα διεκδικεί τώρα F-16 αντί F-35 από τις ΗΠΑ

Η Αγκυρα διεκδικεί τώρα F-16 αντί F-35 από τις ΗΠΑ

Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως η Αγκυρα εγκαταλείπει τις προσπάθειες παραλαβής των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν οι ενέργειες για τη συμβιβαστική λύση της προμήθειας μαχητικών F-16.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως η Αγκυρα εγκαταλείπει τις προσπάθειες παραλαβής των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν οι ενέργειες για τη συμβιβαστική λύση της προμήθειας μαχητικών F-16. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αγοράς και εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16, ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως αυτή η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ.

«Eξετάζουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16 τα οποία ήδη διαθέτουμε και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τον στόλο των μαχητικών μας, αγοράζοντας επιπλέον νέα F-16, καθώς πρέπει να πάρουμε το ποσό που έχουμε πληρώσει για το πρόγραμμα των F-35. Υπάρχει μια πληρωμή την οποία έχουμε κάνει και οι αξιωματούχοι μας συνεχίζουν τις εργασίες για την επιστροφή της», ανέφερε. Πάντως η Αγκυρα έχει πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια, ενώ η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός του στόλου που ήδη διαθέτει η Τουρκία αναμένεται να κοστίσουν τουλάχιστον 6 δισ.

Απειλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο – «Να μην καλομαθαίνουν με τις συμφωνίες που έκαναν», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Φουάτ Οκτάι προτίμησε να μιλήσει με σκληρά λόγια εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «χρησιμοποίησαν ένα πλοίο γαλλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας και επιχειρούν να στείλουν για έρευνες το ερευνητικό πλοίο στην υφαλοκρηπίδα μας. Τονίζω πως αυτός που έχει μπερδέψει την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του».

Ο κ. Οκτάι εξέφρασε και την ενόχλησή του για τις συμφωνίες αμυντικής συνδρομής που έχει υπογράψει η Ελλάδα και σε απειλητικό ύφος δήλωσε: «Δεν έχει σημασία τι είδους συμφωνίες κάνουν. Να μην καλομαθαίνουν με τις συμφωνίες που έκαναν. Από εδώ, στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους άλλη μια φορά θέλουμε να υπενθυμίσουμε: Αν ενεργήσουν, ξέρουν ότι θα λάβουν πολύ ξεκάθαρη απάντηση σήμερα και στο μέλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν». Ο κ. Οκτάι ανέφερε πως η Κύπρος «από το 1571 είναι τουρκική» και χαρακτήρισε τους Ελληνοκύπριους «εισβολείς».

Aποκαλυπτικός για τις προθέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Ερσίν Τατάρ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε ομιλία του τόνισε πως «στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, όπως και με τις έρευνες υδρογονανθράκων. Το κάνουμε για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξανδρέτας, στη “Γαλάζια Πατρίδα”, στους αιθέρες. Οταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία καταλαβαίνουμε πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Οπως και η “ΤΔΒΚ” είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή