Άνεμος ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία

Άνεμος ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία

Από τα 134.802 μέλη του κυβερνώντος κόμματος, το 22% είναι ηλικίας έως 35 ετών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών βρίσκεται η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος και θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή. Η έως τώρα διαδικασία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των επιτελών της Πειραιώς, καθώς σε μια περίοδο που δεν είναι φορτισμένη πολιτικά και δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό διακύβευμα οι εγγραφές των μελών έχουν φτάσει τις 134.802. Το ενδιαφέρον είναι πως από αυτές τις εγγραφές το 24%, δηλαδή οι 32.352, έχουν γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το 22%, ήτοι 29.656, είναι μέλη ηλικίας έως 35 ετών. Το στοιχείο, ωστόσο, στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση το κομματικό επιτελείο είναι πως το 26% των εγγραφών αφορά μέλη τα οποία δεν είχαν ποτέ ξανά καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για 35.048 πολίτες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το κυβερνών κόμμα.     

Στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο και θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ανανέωση υπάρχει και στους υποψήφιους προέδρους, καθώς το 64% θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα και το 36% διεκδικεί την επανεκλογή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρόεδροι ΔΕΕΠ (παλιές ΝΟΔΕ) θα ανανεωθούν τελικά σε ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και άνω ή πέριξ του 50%. «Γαλάζιες» πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» πως αυτή είναι μια ιδανική ποσόστωση που δίνει νέα πνοή στο κόμμα, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την ομαλή μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη, εξασφαλίζοντας και την κομματική νηνεμία, στοιχείο απαραίτητο καθώς ο νέος κομματικός μηχανισμός που θα προκύψει θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές.

Άνεμος ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία-1

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχει το ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Τα σενάρια είναι τα εξής: το πρώτο, να παραμείνει ο επιτυχημένος σε αυτό το πόστο Γιώργος Στεργίου. Εάν αποχωρήσει, είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα πάει σε μικρότερη ηλικία: είτε στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, ετών 32, είτε σε κάποιον βουλευτή, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ετών 38. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται καλές, με τον βουλευτή ωστόσο να έχει το μειονέκτημα πως κατά την περίοδο των εκλογών θα πρέπει να βρίσκεται στον νομό του για την επανεκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή